Składniki na ok 12 dużych kokosanek:
200 g wiórków kokosowych3 łyżki oleju kokosowego
3 białka jaja kurzego
50 g ksylitolu (lub innego słodziwa)
skórka otarta z 1 limonki (uprzednio sparzonej i dokładnie wyszorowanej)
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy ksylitol cały czas ubijając. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszamy wiórki kokosowe, roztopiony olej kokosowy i skórkę z limonki, następnie dodajemy ubitą z pianek i słodziwa pianę i bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Masa na ciasteczka ma być jednolita, ale nadal puszysta. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy, Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Jeśli ciasteczka będą się nadmiernie rumienić od spodu-pod koniec pieczenia możemy przestawić piekarnik na grzanie tylko od góry.
Nutka limonki nie dla mnie, ale reszta pycha! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
Spokojnie, limonkę w tym przepisie można pominąć a ciasteczka nadal będą pyszne :)
UsuńSmakowite :D
OdpowiedzUsuńIle kalorii ma jedna kokosanka?
OdpowiedzUsuńCałość ma ok 2000 kalorii. Przy założeniu, że z podanych proporcji zrobimy 12 ciasteczek, jedno będzie miało ok 167 kalorii.
UsuńBardzo tu ciekawie będę wracać częściej.
OdpowiedzUsuń