stycznia 19, 2017

Łosoś pieczony

Łosoś jest moją ulubioną rybą. Lubię go za to, że jest bardzo "uniwersalny" w smaku - pasuje do ryżu, makaronów, placków, naleśników, kanapek itp. Do tego zawsze wychodzi pyszny, bez względu na to, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Świetnie sprawdza się w wersji wytrawnej (np. łosoś teriayki, pasta z łososia i avocado) jak i w towarzystwie słodkich owoców (np. springrolls z łososiem i mango). Przepis, którym się dzisiaj z Wami dzielę podała mi moja Siostra. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał i własnie w ten sposób najczęściej przygotowuję te rybę. Przede wszystkim dlatego, że łosoś zrobiony w ten sposób ma niesamowitą konsystencję-jest soczysty, kruchy, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko. Po upieczeniu rybę możemy podawać jako danie główne np. z pieczonymi zimniakami i surówką lub wykorzystać jako dodatek do makaronu lub sushi.


Składniki na 2 porcje:

300 g filetu z łososia 
1 litr letniej wody
1 czubata łyżka soli
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz
cytryna
Do dużego naczynia wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie do roztworu wkładamy łososia (powinien być cały przykryty wodą) i tak zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy posiekanym czosnkiem, posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Na wierzchu możemy również ułożyć plasterki cytryny. Przyprawionego łososia odstawiamy do lodówki na 30 min (jeśli nie macie czasu, możecie go od razu upiec i też będzie smaczny). Następnie układamy łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna). Pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 8 minut. Łososia można też piec w opiekaczu (mini-piekarniku) w 220 stopniach przez 15 minut.



6 komentarzy:

  1. Kocham takie ryby. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Łosoś jest rybą, którą przygotowuje się niezwykle prosto. Kto by pomyślał, że wykorzystując podstawowe przyprawy, cytrynę oraz masło można przygotować tak smaczne danie? Zresztą, większość przepisów w których wykorzystywany jest łosoś jest nieskomplikowana i wymaga niewielkiej ilości czasu - wystarczy zajrzeć tutaj: https://mowisalmon.pl/recipes/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Titanium Cost Reduction - TITanium Art | TitsaniumArt.com
    Titanium Art is titanium exhaust tubing an international titanium white acrylic paint artists company. babylisspro nano titanium With a strong focus on high quality cerona glass, Titanium titanium men\'s wedding band Art is one of titanium ion color the most

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger