Łosoś jest moją ulubioną rybą. Lubię go za to, że jest bardzo "uniwersalny" w smaku - pasuje do ryżu, makaronów, placków, naleśników, kanapek itp. Do tego zawsze wychodzi pyszny, bez względu na to, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Świetnie sprawdza się w wersji wytrawnej (np. łosoś teriayki, pasta z łososia i avocado) jak i w towarzystwie słodkich owoców (np. springrolls z łososiem i mango). Przepis, którym się dzisiaj z Wami dzielę podała mi moja Siostra. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał i własnie w ten sposób najczęściej przygotowuję te rybę. Przede wszystkim dlatego, że łosoś zrobiony w ten sposób ma niesamowitą konsystencję-jest soczysty, kruchy, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko. Po upieczeniu rybę możemy podawać jako danie główne np. z pieczonymi zimniakami i surówką lub wykorzystać jako dodatek do makaronu lub sushi.
Składniki na 2 porcje:
300 g filetu z łososia
1 litr letniej wody
1 czubata łyżka soli
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz
cytryna
Do dużego naczynia wlewamy wodę, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Następnie do roztworu wkładamy łososia (powinien być cały przykryty wodą) i tak zostawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy posiekanym czosnkiem, posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Na wierzchu możemy również ułożyć plasterki cytryny. Przyprawionego łososia odstawiamy do lodówki na 30 min (jeśli nie macie czasu, możecie go od razu upiec i też będzie smaczny). Następnie układamy łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna). Pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 8 minut. Łososia można też piec w opiekaczu (mini-piekarniku) w 220 stopniach przez 15 minut.
Kocham takie ryby. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
:)
OdpowiedzUsuńŁosoś jest rybą, którą przygotowuje się niezwykle prosto. Kto by pomyślał, że wykorzystując podstawowe przyprawy, cytrynę oraz masło można przygotować tak smaczne danie? Zresztą, większość przepisów w których wykorzystywany jest łosoś jest nieskomplikowana i wymaga niewielkiej ilości czasu - wystarczy zajrzeć tutaj: https://mowisalmon.pl/recipes/
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTitanium Cost Reduction - TITanium Art | TitsaniumArt.com
OdpowiedzUsuńTitanium Art is titanium exhaust tubing an international titanium white acrylic paint artists company. babylisspro nano titanium With a strong focus on high quality cerona glass, Titanium titanium men\'s wedding band Art is one of titanium ion color the most
y990v7muewz740 anal toys,japanese sex dolls,dog dildo,male sex toys,Bullets And Eggs,g-spot dildos,dildos,cheap sex dolls,wolf dildo c922z3yyhls304
OdpowiedzUsuń