Przepis na dużą, prostokątną blachę:
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka soli
1,5 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
1 i 1/3 szklanki oleju rzepakowego
6 jaj- oddzielnie białka i żółtka
2 szklanki startej na grubych oczkach marchwi (w praktyce są to 2 bardzo duże lub 3-4 mniejsze marchewki)
1 puszka ananasa (ja używam samego soku, ale mozecie się pokusić o dodanie również pokrojonego w kostkę owocu)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie (nadal miksując) dodajemy cukier, a później żółtka. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy stopniowo partiami przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i cukrem z wanilią. Gdy wszystkie składniki połączą się w gęste ciasto, dodajemy (cały czas miksując na niskich obrotach) olej oraz sok z ananasów. Na koniec dodajemy startą marchew.
W wersji na bogato możemy na tym etapie dodać do ciasta pokrojonego w kostkę ananasa oraz ulubione orzechy i rodzynki.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez ok 45-50 min do suchego patyczka.
Po upieczeniu dajemy ciastu "odpocząć" w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie mozemy przygotować polewę, którą nakładamy na zupełnie wystudzone ciasto.
Kremowa polewa:
4 łyżki masła1,5 szklanki cukru pudru
240 g serka kremowego typu kanapkowego lub Philadelphia o smaku naturalnym
sok z połowy cytryny
kilka kropel ekstraktu z wanilii
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy sok z cytryny i zmniejszamy ogień kuchenki na minimalny. Gdy masło jest już płynne, stopniowo dodajemy cukier puder cały czas mieszając, aby równomiernie się rozpuścił nie tworząc grudek. Następnie stopniowo dodajemy serek również mieszając bardzo dokładnie, alby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotową polewę odstawiamy w chłodne miejsce, aby zgęstniała. Przestudzoną i gęstą polewę nakładamy na ostudzone ciasto.
Smacznego :)
Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast...
OdpowiedzUsuńciasto marchewkowe jest pyszne, a przy tym ma taki uroczy kolor!
OdpowiedzUsuńpięknie wyszło :) musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńMmm, też przepadam za marchewkowym :) Twoje wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńzarąbiaszcze
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto i żałuję,że odkryłam je dopiero w zeszłym roku! No ale...lepiej późno.. niż wcale!
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto jedno z najbardziej smakuje moim wnukom.
OdpowiedzUsuńPierwsze ciasto które mi się tak udało i pięknie wyroslo :))
OdpowiedzUsuńMoje ciasto też pięknie wygląda i smakuje
OdpowiedzUsuńCiasto pycha robię drugi raz rewelacyjny przepis.;)
OdpowiedzUsuńRewelacja palce lizać;)
OdpowiedzUsuńPyszne to ciastko dopiero zrobiłam a już się kończy
OdpowiedzUsuńPychota to za mało powiedziane!
OdpowiedzUsuńDużo prostokątna blacha, czyli jaki wymiar? Proszę uściślić, bo ciasto marchewkowe lubi wyjść niskie.
OdpowiedzUsuńRobie co jesień jest super smaczne wilgotne ,aromatyczne cudo.
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń