Chciałabym Wam życzyć zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze oraz samych smakołyków na Wielkanocnym stole :)
Co do smakołyków-mam dla Was przepis na ciasto z masą kajmakową, która kojarzy mi się z Wielkanocą. Jest to dobry przepis dla wszystkich zabieganych, ponieważ ciasto można zrobić ekspresowo używając gotowych półproduktów, bez pieczenia. Najgorszym etapem jest czekanie minimum 2 godziny, aż ciasto się "porzegryzie". Jeśli macie więcej czasu, polecam własnoręczne wykonanie masy kajmakowej i budyniowej, które smakują o wiele lepiej niż kupne.
A Jeśli jesteście fanami odważnych słodko-słonych połączeń, polecam użycie słonych krakersów zamiast herbatników :)
Składniki na blachę o wymiarach 24 x 28 cm:
- ok 400 g herbatników lub krakesów
masa krówkowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub 1 puszka (ok 500 g) gotowej masy krówkowej
Zamkniętą puszkę mleka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą tak, aby cała puszka była zakryta, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 2 i pół godziny pod uchyloną pokrywką. Co jakiś czas sprawdzamy, czy woda nie wyparowała i w miarę potrzeby dolewamy wody.
Po ugotowaniu puszkę wyjmujemy z wody, odkładamy do wystudzenia (jej zawartość można przełożyć do czystego naczynia, szybciej ostygnie). Do ciasta używamy jeszcze lekko ciepłej, ale nie gorącej masy. Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej: zawartość puszki przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy często mieszając, by masa zrobiła się ciepła, jednolita i lekko płynna.
masa budyniowa (możemy zastąpić opakowaniem gotowego kremu do karpatki):
- 2 opakowania budyniu waniliowego (jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy do niego 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią)
- ok 700 ml mleka
- 200 g masła
Budynie dokładnie mieszamy z 200 ml mleka i cukrem (jeśli używamy niesłodzonych). 500 ml mleka doprowadzamy w rondelku do wrzenia, następnie dodajemy do niego mleko wymieszane z proszkami budyniowymi i cukrem i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta gładka masa bez grudek. Gotowy budyń przekładamy do oddzielnego naczynia i pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo łyżką niewielkie porcje zimnego budyniu do powstania gładkiego budyniowego kremu.
śmietankowy wierzch:
- 500 ml schodzonej śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietan-fix
- opcjonalnie: cukier z prawdziwą wanilią lub cukier puder do smaku
- 20 g gorzkiej czekolady
Schłodzoną śmietanę ubijamy krótko mikserem, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy śmietan-fixy i ewentualnie cukier (ja go już nie dodaję, ponieważ inne składniki ciasta są bardzo słodkie) i ubijamy jeżcze przez chwilę do otrzymania sztywnej masy śmietanowej. Czekoladę ścieramy dooddzielnego naczynia na małych oczkach tarki.
Skłądanie całości:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy jedną warswę herbatników/krakersów. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę krówkową i wygładzamy ja łyżką. Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę ciastek, a na ciastka wykładamy masę budyniową, którą również wygładzamy łyżką. Trzecią warstwę ciastek układamy na kremie budyniowym i pokrywamy gładką warstwą bitej śmietany. Wierzch posypujemy tartą czekoladą. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na mninimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc), aby ciasto się "przegryzło", a herbatniki/krakersy lekko zmiękły. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią.