sierpnia 09, 2015

Wegańskie lody kokosowe

Uff...jak gorąco! W takie upały aż odechciewa się jeść. W ostatnich dniach żywię się głównie arbuzem, lodami i zimnym piwem ;) Jeśli chodzi o lody-jestem totalnym lodożercą i mogę jeść je o każdej porze roku, a ostatnimi czasy jem je na każdy posiłek ;)
Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na kolejne fit lody, tym razem kokosowe (pamiętacie fit lody bananowe?). Można się nimi bezkarnie zajadać, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze, są w 100% wegańskie, nie zawierają laktozy, glutenu ani białego cukru. Niezła gratka dla fanów kokosa, ponieważ lody są intensywnie kokosowe w smaku. Do ich zrobienia nie potrzebujemy maszynki, ale niestety musimy zaopatrzyc się w cierpliwość. Najgorszym (przynajmniej dla mnie) etapem ich przygotowania jest czekanie, aż lody się zamrożą. Jednak końcowy efekt wart jest oczekiwania :)

Składniki na ok 1 litr lodów:

2 puszki mleczka kokosowego (jedna cała, z drugiej sama śmietanka)
niecała szklanka (ok 120 g) masła kokosowego* (przepis poniżej)
syrop z agawy, ewentualnie inne słodziwo ( według upodobań, u mnie ok 1-2 łyżek w zależności od słodkości masła kokosowego)

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuszczą i powstanie jednolita mleczna masa. Przelewamy ją wtedy do pojemniczka i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa lodowa osiagnie temperaturę pokojową, wkładamy ją do zamrażarki. Od teraz co godzinę (4-6 razy) wyjmujemy ją i mieszamy przez ok 30-40 sekund, aby napowietrzyć lody. Nastęnie pozostawiamy do całkowitego zamrożenia. Lody wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Podajemy z ulubionymi dodatkami-wiórkami/platkami kokosowymi, kawałkami czekolady, orzechami, itp.

*Masło kokosowe:
3 szklanki wiorków kokosowych
3-4 łyżki oleju kokosowego
syrop z agawy (ok 2-3 łyżki)
2 szczypty soli

Masło kokosowe przygotowujemy analogicznie do orzechowego. Wiórki umieszczamy w misie blendera (najlepiej porcjami po 1 szklance), dodajemy olej kokosowy, syrop z agawy i sól. Blendujemy robiąc co jakiś czas przerwy, aby nie przegrzać sprzętu, podczas których mieszamy zawartość misy. U mnie uzyskanie fajnego, płynnego masła z maleńkimi kawałkami wiórków zajmuje ok 25-30 minut.
Masło kokosowe



Akcja lodowa 2015

Coco Dreams

Akcja lodowa 2015

18 komentarzy:

  1. Pychotka. Lody w upalne dni to zbawienie! W dodatku lody domowe- nie dość, że zdrowsze od kupnych- to wiemy co zawierają :D

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, takie bielusieńkie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Do czego używasz masła kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zrobienia lodów ;) Jako smarowidło do naleśników i placuszków śniadaniowych, na kanapki i grzanki, do deserów i ciasteczek...podobnie jak masło orzechowe. A najlepiej smakuje mi samo, wyjadane łyżką wprost ze słoiczka :)

      Usuń
  4. Fantazja kokosowa wprost idealna dla mnie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantazja kokosowa wprost idealna dla mnie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantazja kokosowa wprost idealna dla mnie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię kokos w każdej postaci, lody prezentują sie ślicznie jak śnieżynki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę spróbować, bardzo ładnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast mleka może być śmietanka kokosowa? Ma chyba więcej tłuszczu. Jakiego mleczka używałaś? Ja znalazłam Real Thai... Nie ma jakiś dziwnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że śmietanka też się sprawdzi. Ja polecam mleczko enerBIO z Rossmanna. Real Thai też ma dobry skład z tego co widzę, najlepiej gdy w składzie jest sam kokos i woda. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Taaaa zrobiłam se lody z mleka bio i wyszła kupa. To mleko bio w ogóle się nie ubiło było takie wodniste a pisało 85% mleko kokosowe resztę woda. 22% tłuszczu, nooo chyba wystarczy??? Do tego 2 banany. Masakra nigdy więcej lodów wyglądających jak paciara, bleee

      Usuń
    3. Czy robiłaś lody z tego przepisu? Bo tu nie ma mowy o żadnym ubijaniu. Poza tym, jeśli chcesz osiagnąć kremową konsystencję podobną do bitej smietany, używasz tylko stałej części mleczka, która się tworzy na powierzchni a nie całego-bez względu na to czy jest to mleczko bio czy jakies inne. Pozdrawiam :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger