stycznia 28, 2015

Masło orzechowe

Maslo orzechowe to moje ukochane smarowidło. Idealne do kanapek, naleśników, placuszków i deserów. W dodatku zdrowe.
Kiedyś zdarzało sie, że kupowałam je w sklepie, jednak o dłuższego czasu robię takie masło sama. Dzięki temu mam pewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :)


Przepis podstawowy

500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek)
odrobina soli

Orzechy prażymy na suchej patelni lub podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni często mieszając, aż się zarumienią. Możemy również kupić gotowe prażone niesolone orzeszki w opakowaniach po 500g lub 1 kg. Ja często korzystam z tej opcji, bo pozwala to zaoszczęsdzić trochę czasu i masło robi się ekspresowo. Podprażone orzeszki wrzucamy do misy blendera i blendujemy przez kilka-kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby co jakiś czas wyłączyć na chwilę blender i dać mu odpocząć, bo będzie się mocno nagrzewać. Podczas takich przerw warto też wymieszać zawartość misy. Orzeszki początkowo zostaną zmielone na drobne kawałki (jeśli chcemy zrobić masło w wersji "crunchy" na tym etapie odkładamy do oddzielnego naczynia kilka łyżek rozdrobnionych orzechów), później prawie na pył. Nastepnie masa będzie się robiła coraz bardziej mokra i płynna. Gdy masło osiagnie porządaną przez nas konsystencję, dodajemy odrobinę soli do smaku i mieszamy, Na koniec możemy dodać odlożone wcześniej zmielone orzeszki lub inne ulubione dodatki i wymieszać. Gotowe, jeszcze ciepłe masło orzechowe przelewamy do słoika. Przechowujemy szczelnie zamknięte.


Domowy Wyrób

21 komentarzy:

  1. wiem ,ze w końcu je zrobię , dziękuję smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Też chcę zrobić sama ;) wygla fantastycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię masło orzechowe, ale nie robiłam jeszcze sama;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę! Wygląda cudnie i na pewno jest o niebo lepsze niż kupne. Mój blender nie daje rady orzechom. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie, serio? A jaki masz blender, kielichowy czy ręczny? O jakiej mocy?

      Usuń
  5. takie masło orzechowe mogłabym jeść prosto ze słoiczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może wstyd się przyznać, ale tak właśnie je jem :)

      Usuń
  6. Super ! Tylko takim się zajadać, wygląda naprawdę przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj właśnie kupiłam masło orzechowe... a mogłam zrobić własne. Nie myślałam, że to takie proste! Następnym razem spróbuję, mam tylko nadzieję, że mój blender sprosta zadaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobie z pewnością :) wygląda apetycznie, zdrowa wersja, nie mam pojęcia dlaczego do kupnych dodają olej, przecież orzechy i tak maja sporo :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyśmienite! Domowe jest o wiele lepsze i tańsze niż te sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To się nazywa masło orzechowe!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger