lipca 01, 2017

Waniliowa jaglanka z musem brzoskwiniowym

Dziś znów mam dla Was bardzo uniwersalny przepis. Jaglanka, którą dla Was przygotowałam ma postać puddingu, a do tego jest tak zdrowa, słodka i sycąca, że można ją śmiało serwować na śniadanie, drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Muszę przyznać, że ja się od niej uzależniłam i często zajadam ją w pracy na drugie śniadanie. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych owoców sezonowych, jednak moim zdaniem najlepiej smakuje z brzoskwinią, nektarynką lub morelą. W zasadzie można ją zajadać tuż po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jak dla mnie ma wtedy taki typowy smak lata :)

Składniki na 2 duże porcje:

100 g kaszy jaglanej
200-400 ml mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
2-4 łyżki słodziwa (u mnie ksylitol)
kilka kropel ekstraktu z wanilii
4-6 dojrzałych brzoskwiń
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (pamiętajcie, aby najpierw ją przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni), odstawiamy do ostudzenia. Wystudzoną kaszę wsypujemy do kielicha blendera, dodajemy mleko (przy 200 ml deser będzie miał konsystencję gęstej kaszy manny, przy większej ilości mleka będzie bardziej płynny i kremowy), słodziwo i wanilię. Wszystko razem blendujemy do otrzymania jednolitej, jak najbardziej kremowej papki. Masę jaglaną przelewamy do pucharków, w których będziemy ją serwować i odstawiamy. Owoce myjemy i obieramy ze skórki, kroimy je na mniejsze cząstki i blendujemy. Tak powstały mus owocowy wylewamy na wierzch masy jaglanej. Gotowe desery wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można je udekorować świeżymi owocami, listkami mięty, posypać po wierzchu siemieniem lnianym, nasionami chia lub płatkami migdałów.




Fit przekąski z superfoods




3 komentarze:

  1. Cudowna! Jaglankę moge jeść codziennie ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, muszę wypróbować bo zawsze tego typu dania jadłam z jakimiś sklepowymi dżemami, a jednak wolę swieże owoce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, teraz mamy wysyp świeżych owoców, więc warto korzystać a dżemy i przetwory zostawić sobie na zimę :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger