sobota, 5 grudnia 2015

Ekologiczne praliny kokosowe z kaszy jaglanej

Powracam do tematu zdrowych słodkości. A jeśli ma być i zdrowo i słodko, to wiadomo, że bedzie kasza :) W tym roku pokazywałam Wam już pyszny mus z kaszy manny, "sernik" z kaszy jaglanej i gryczane brownie. Dziś mam coś dla fanów kokosa i pralin Rafaello-wegańskie, bezglutenowe praliny kokosowe z kaszy jaglanej. Są pyszne, kremowe i rozpływają się w ustach odsłaniając chrupiący migdał. Pięknie się prezentują w małych kolorowych papilotkach i mogą być fajnym mikołajkowym upominkiem dla najbliższych :)



Składniki na ok 30 pralinek:

100 g ekologicznej kaszy jaglanej Symbio
300 ml mleka kokosowego 
6 łyżek wiórków kokosowych
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki oleju kokosoweo

Dodatkowo: 
30 ekologicznych migdałów blanszowanych Symbio
wiórki kokosowe do obtoczenia
Kaszę prażymy na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć, następnie przekładamy na gęste sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym (polecam zebrać do naczynia całą śmietankę i dopiero potem uzupełnić do 300 ml rzadkim mlekiem) i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez ok 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko, od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie na suchą patelnię wsypujemy 6 łyżek wiórków kokosowych, prażymy, aż się zarumienią (uważamy żeby nie przypalić!) i dodajemy do gotujacej się kaszy. Ugotowana kaszę odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy syrop z agawy, olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby masa stwardniała.
Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej z nich wkładamy migdał, obtaczamy w wiórkach kokosowych (normalnych, nie prażonych). Przechowujemy w temeraturze pokojowej.




Prezenty na Mikołajki II


Jesienne słodkości!

12 komentarzy:

  1. w wersji z kaszą jaglaną jeszcze nie jadłam...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję do ulubionych, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. słodkie prezenty jak najbardziej wskazane;) szczególnie takie zdrowe i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. i jak się nie zakochać w takich truflach :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne są :) i zdrowa wersja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wyglądają fantastycznie ^^, mógłbym się takimi opychać bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, ale to bardzo bardzo podoba mi się Twój przepis! Takie praliny na pewno zrobię przy nadarzającej się okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować! :)Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pochłonęłabym z kilka ;) Nominowałam twój blog do Liebster blog Award, proszę zajrzyj w wolnej chwili http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/01/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham takie zdrowe zamienniki! :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.