Składniki na formę o średnicy 24 cm:
2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC
5 szklanek wody
1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć do osobnego naczynia)
2 łyżki agar agar
3/4 szklanki syropu z agawy-można zastąpić innym słodziwem
1 laska wanilii
szczypta soli
Galaretka (można zastąpić opakowaniem gotowej wegańskiej galaretki w proszku):
2 szklanki mocnej herbaty owocowej, np. malinowej
2 łyżki syropu z agawy
2-3 łyżeczki agar agar
Świeże owoce-u mnie truskawki, maliny, borówki i kilka czereśni
W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody + 1 szklankę mleka kokosowego. Kaszę płuczemy na sitku-najpierw w zimnej, następnie w gorącej wodzie i dodajemy do garnka z gotującą się wodą. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż. Ziarenka dodajemy do śmietanki kokosowej, a korę dorzucamy do gotującej się kaszy. Gotujemy razem ok 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
W międzyczasie w do innego garnka wlewamy pozostałe mleko kokosowe, dodajemy agar, zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Gdy kasza jest gotowa, przekładamy ją do misy blendera (wcześniej wyjmujemy korę z laki wanilii). Dodajemy mleko kokosowe z agarem, śmietankę z wanilią, syrop z agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia.
Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym cieście. Herbatę zagotowujemy z syropem z agawy i agarem. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a gdy tylko zacznie tężeć, wylewamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Ciasto podajemy udekorowane świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie:
Oraz w akcjach:
super! lekko i pysznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna propozycja, chętnie bym zjadła!:)
OdpowiedzUsuńPiękny, lekki i pewnie nieziemsko dobry :D
OdpowiedzUsuńoj zjadłoby się taki przy tej pogodzie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny, lekki i zdrowy :) czego chcieć więcej.... no i jaki piękny :)
OdpowiedzUsuńUmieram ze szczęścia jak tylko na niego patrzę! Musi być nieziemsko dobry! :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Robię taki z kaszy manny, bo jaglanka ma jednak dla nas zbyt intensywny posmaczek, ale może z mleczkiem kokosowym... ;)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takiego sernika, wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńno to wpadam na kawę i ciacho, gdy znów zawitam w Warszawie! :)
OdpowiedzUsuń