czwartek, 2 lipca 2015

"Sernik" na zimno z kaszy jaglanej z owocami

Wszelkie desery i słodkości to zdecydowanie moje ulubione dania. Zarówno jeśli chodzi o ich przyrządzanie jak i konsumowanie ;) Nie oszukujmy się-mogłabym jeść słodkości na okrągło, od świtu do nocy. Oczywiście taka dieta szybko by zrujnowała moje zdrowie i sylwetkę...ale gdyby tak stworzyć coś słodkiego i jednocześnie zdrowego, pożywnego? Np. kaszę. Kasza jest zdrowa. Kaszę można jeść na słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić praktycznie każdy, bo deser jest w 100% wegański, bez nabiału, bez jaj, bez glutenu, bez białej mąki, bez rafinowanego cukru. A najlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie czy na podwieczorek, bo świetnie syci i ma mnóstwo wartości odżywczych. Panie i Panowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :)


 Składniki na formę o średnicy 24 cm:


2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC
5 szklanek wody
1 puszka mleka kokosowego (śmietankę odłożyć do osobnego naczynia)
2 łyżki agar agar
3/4 szklanki syropu z agawy-można zastąpić innym słodziwem
1 laska wanilii
szczypta soli

Galaretka (można zastąpić opakowaniem gotowej wegańskiej galaretki w proszku):
2 szklanki mocnej herbaty owocowej, np. malinowej
2 łyżki syropu z agawy
2-3 łyżeczki agar agar

Świeże owoce-u mnie truskawki, maliny, borówki i kilka czereśni


W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody + 1 szklankę mleka kokosowego. Kaszę płuczemy na sitku-najpierw w zimnej, następnie w gorącej wodzie i dodajemy do garnka z gotującą się wodą. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż. Ziarenka dodajemy do śmietanki kokosowej, a korę dorzucamy do gotującej się kaszy. Gotujemy razem ok 20-25 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
W międzyczasie w do innego garnka wlewamy pozostałe mleko kokosowe, dodajemy agar, zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut. Gdy kasza jest gotowa, przekładamy ją do misy blendera (wcześniej wyjmujemy korę z laki wanilii). Dodajemy mleko kokosowe z agarem, śmietankę z wanilią, syrop z agawy i blendujemy na gładką masę. Całość wylewamy na blaszkę, wygładzamy i pozostawiamy do przestygniecia.
Owoce myjemy, pozostawiamy w całości lub kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na tężejącym cieście. Herbatę zagotowujemy z syropem z agawy i agarem. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a gdy tylko zacznie tężeć, wylewamy na wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. Ciasto podajemy udekorowane świeżymi owocami i listkami mięty. Smacznego :)


Przepis bierze udział w konkursie:

Gotuj w zdrowym stylu

Oraz w akcjach:

Bezglutenowe Vege Wypieki


Lekkie i szybkie dania na upalne dni


Bezglutenowe Vege Wypieki

Zainspiruj się kaszą! III edycja




11 komentarzy:

  1. Rewelacyjna propozycja, chętnie bym zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, lekki i pewnie nieziemsko dobry :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zjadłoby się taki przy tej pogodzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny, lekki i zdrowy :) czego chcieć więcej.... no i jaki piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Umieram ze szczęścia jak tylko na niego patrzę! Musi być nieziemsko dobry! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja! Robię taki z kaszy manny, bo jaglanka ma jednak dla nas zbyt intensywny posmaczek, ale może z mleczkiem kokosowym... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym spróbowała takiego sernika, wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no to wpadam na kawę i ciacho, gdy znów zawitam w Warszawie! :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.