Składniki na 4 porcje:
Ciasto1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 jajka
2 łyżki tartego sera, np. parmezanu
sól, pieprz, papryka ostra w proszku
Farsz:
300 g piersi z kurczaka
marynata: 2 łyżki oleju roślinnego, sól, pieprz, ząbek czosnku, curry, papryka słodka i ostra w proszku
pół średniej cukinii
1 mała czerwona cebula
kilka suszonych pomidorów
kilka czarnych oliwek
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
mozzarella ( u mnie pół kulki, możecie dać więcej)
Mięso: Z piersi kurczaka wykrajamy kostki, błonki i tłuszcz, mięso kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju i przypraw, polewamy nią mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min 2 godziny. Następnie zamarynowane mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni.
Ciasto: kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (pamiętajcie, aby najpierw ją przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni), odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajka, tarty ser, przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i ściankach blachy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz: Cukinię myjemy, kroimy w plastry, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut na sitku, aby puściła sok. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt naturalny mieszamy z 2 jajkami i przyprawami.
Na podpieczony spód wykładamy podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory i oliwki. Całość polewamy masą jogurtową, wierzch posypujemy startą mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach.
Super tarta i fotka z kocurkiem ;)
OdpowiedzUsuńSuper tarta i fotka z kocurkiem ;)
OdpowiedzUsuń