Sposób, w który przygotowuję swoja owsiankę jest bardzo wygodny-zrobienie jej zajmuje może minutę, a dzięki zamknięciu wszystkich składników w słoiczku możemy zabrać ją ze sobą na wynos i zjeść w drodze lub w szkole/pracy. Także od dziś koniec z wymówkami, że nie mamy czasu na przygotowanie pożywnego śniadania! :)
Owsianka-przepis podstawowy (składniki na 1 porcję):
4 łyżki płatków owsianych górskich100 ml mleka roślinnego (może być krowie, jeśli lubicie)*
ulubione przyprawy, np. cynamon, kardamon, wanilia
szczypta soli
opcjonalnie: miód/ksylitol/stevia czy inne słodziwo wg. uznania
Do słoika wrzucamy wszystkie składniki. Szczelnie zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dorzucamy ulubione dodatki i wcinamy (można podgrzać jeśli lubicie) lub zabiermy na wynos.
*Z podanej ilości mleka wychodzi gęsta papka. Jeśli lubicie bardziej płynną owsiankę, zwiększcie ilość mleka do 150-200 ml.
Moja wersja owsianki:
Do słoika oprócz płatków, mleka i przypraw dodaję łyżkę nasion chia.Ponieważ jem śniadanie w domu, wylewam owsiankę do miseczki i lekko podgrzewam. Dodaję 1 miarkę odżywki białkowej, orzechy/migdały/wiórki kokosowe i owoce.
Moje ulubione połączenia to: 1. wanilia, płatki migdałowe, maliny 2. cynamon, gorzka czekolada (1 kostka), migdały 3. cynamon, orzechy, jabłko.
Popróbujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami i dajcie znać jakie połączenia smakują Wam najbardziej :)
Jeszcze owsianki z chia nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) W zasadzie w smkau nie ma różnicy, ale chia ma w sobie wiele dobrego: błonnik, białko, kwasy omega-3, witaminy, przeciwutleniacze :)
UsuńJakie piękne zdjęcia! Kocham owsianki :) Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi :) Ja od pewnego czasu też je bardzo lubię :)
UsuńJestem i zawsze byłem wielkim fanem owsianki. Bardzo podoba mi się pomysł z zabraniem jej ze sobą w słoiczku na wynos :)
OdpowiedzUsuń