października 22, 2014

Jesienna potrawka z kurczaka z dynią

Dynię odkryłam...rok temu. Gotuję od wielu lat, ale dopiero rok temu odkryłam to wpaniałe warzywo Wcześniej nawet nie wiedziałam jak smakuje. Zakochałam się od razu :) Bo jak nie zakochać się w warzywie, z którego można zrobić dosłownie wszystko? ( np. placuszki, zupę czy zapiekankę)Teraz nadrabiam dyniowe  zaległości. Dziś zaproponuję Wam danie, które nie jest fotogeniczne, ale smakuje wyśmienicie. Soczysty, rozpływający się w ustach kurczak w kremowym sosie z dodatkiem dyni. Jeśli raz spróbujecie-zakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu.


Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie.



Podwójna pierś kurczaka
Sól, świeżo mielony pieprz
Zioła prowansalskie
Papryka słodka
400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek)
300 g pieczarek
1-2cebule
mąka do obtoczenia mięsamasło do podsmażania
125 ml śmietany 18%
450 ml bulionu 
siekana natka pietruszki

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Piersi kurczaka obieramy z błonek, kroimy w paski lub w większą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, następnie obtaczamy w mące.
W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i smażymy na nim pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przekładamy pierś do innego naczynia, a w tym samym garnku na maśle podsmażamy  cebulę i pieczarki. Przekładamy do innego naczynia. Jeśli na dnie garnka pojawiły się przyrumienienia-wlewamy 3-4 łyżki bulionu i zeskrobujemy je drewnianą łyżka tak, aby rozpuściły się w bulionie-dzięki temu zapobiegamy przypaleniom na dnie garnka, a takie rozpuszczone zarumienienia wzbogacą smak sosu-i przelewamy do innego naczynia. Ponownie roztapiamy w garnku 2 łyżki masła i podsmażamy na nim dynię przez ok. 3-4 minuty.  Nastepnie do dyni dodajemy podsmażonego kurczaka, wlewamy gorący bulion ( również ten, którym oczyściliśmy patelnię ) i gotujemy ok. 5-10 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Na koniec odlewamy do miseczki kilka łyżek sosu, mieszamy dokładnie ze śmietaną, aby nie powstały grudki i wlewamy do garnka z naszą potrawką. Dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zgęstniał.
Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, można podawać również z ryżem. Zamiast śmietany 18% można użyć 30%-nasz sos będzie jeszcze bardziej kremowy.


Nie wyobrażam sobie jesieni bez potrawki z dynią i kurczakiem, dlatego dodaję przepis do akcji "Smaczna Jesień"


Smaczna Jesień



1 komentarz:

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger