Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie.
Podwójna pierś kurczaka
Sól, świeżo mielony pieprz
Zioła prowansalskie
Papryka słodka
400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek)
300 g pieczarek
1-2cebule
300 g pieczarek
1-2cebule
mąka do obtoczenia mięsamasło do podsmażania
125 ml śmietany 18%
450 ml bulionu
siekana natka pietruszki
125 ml śmietany 18%
450 ml bulionu
siekana natka pietruszki
Cebulę i dynię kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki.
Piersi kurczaka obieramy z błonek, kroimy w paski lub w większą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, następnie obtaczamy w mące.
W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i smażymy na nim pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przekładamy pierś do innego naczynia, a w tym samym garnku na maśle podsmażamy cebulę i pieczarki. Przekładamy do innego naczynia. Jeśli na dnie garnka pojawiły się przyrumienienia-wlewamy 3-4 łyżki bulionu i zeskrobujemy je drewnianą łyżka tak, aby rozpuściły się w bulionie-dzięki temu zapobiegamy przypaleniom na dnie garnka, a takie rozpuszczone zarumienienia wzbogacą smak sosu-i przelewamy do innego naczynia. Ponownie roztapiamy w garnku 2 łyżki masła i podsmażamy na nim dynię przez ok. 3-4 minuty. Nastepnie do dyni dodajemy podsmażonego kurczaka, wlewamy gorący bulion ( również ten, którym oczyściliśmy patelnię ) i gotujemy ok. 5-10 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Na koniec odlewamy do miseczki kilka łyżek sosu, mieszamy dokładnie ze śmietaną, aby nie powstały grudki i wlewamy do garnka z naszą potrawką. Dodajemy pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby sos lekko zgęstniał.
Najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, można podawać również z ryżem. Zamiast śmietany 18% można użyć 30%-nasz sos będzie jeszcze bardziej kremowy.
Nie wyobrażam sobie jesieni bez potrawki z dynią i kurczakiem, dlatego dodaję przepis do akcji "Smaczna Jesień"
dynia i pieczarki- to musi być dobre!
OdpowiedzUsuń