Tunezja to kraj wielu kontrastów. Mimo, że leży w Afryce, znajdziemy tu
przepiękne, zielone krainy z drzewkami oliwnymi, cytrusowymi i winoroślami. Jest
najbardziej „europejskim” krajem wśród krajów arabskich. Mimo, że jest to kraj muzułmański,
dozwolone jest tu picie alkoholu, a nawet znajduje się tu wiele winnic
produkujących pyszne wina. Kuchnia tunezyjska jest bardzo różnorodna dzięki
wpływom kuchni tureckiej, francuskiej i śródziemnomorskiej.
Harissa |
W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane
do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju
bułeczki, np. z czarnuszką.
Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z
pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z
oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami.
Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest
kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i
orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem-głównie z
baraniną, ale też z kurczakiem lub z
rybą oraz z dodatkiem warzyw.
Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem |
Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw |
Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka,
indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to
kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są
hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza
tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice)
Macki na talerzu ;) |
Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z
cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z
cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka.
Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale
żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak,
aby się nie pobrudzić jest nie lada wyzwaniem.
Tunezyjska przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a |
W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem
makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne.
Zupa rybno-pomidorowa |
Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do
wielu dań lub jako przystawka.
Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim
ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin
strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i
gulasze.
Tunezyjskie warzywa |
Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów.
Bardzo słodkich, przygotowywanych przede wszystkim z naturalnych składników –
miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego
rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim syropem na bazie miodu. Innym
znanym rodzajem tunezyjskich słodyczy jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe
przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne
chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też
dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje.
Owoce opuncji |
Daktyle na miejscowym targu |
Kuchnia Tunezyjska jest kuchnią aromatyczną i ostrą. Używa
się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku,
szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się
również kawałki cytrny lub limonki.
Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem |
Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że
tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z
ziołami, z czosnkiem, z ostrą papryczką.
W Tunezji pije się dużo herbaty, zazwyczaj bardzo słodkiej,
z dodatkiem mięty, podawanej w małych szklaneczkach. Warto spróbować
tamtejszego alkoholu-pysznych win, wódki figowej boukha, likieru daktylowego
Thibarine.
Tunezyjskie przystawki-potrawka z owocami morza, panierowane kalmary, kotleciki z baraniny, mini brick'i |
Tunezyjskie desery z orzechami i miodem |
A czy ktoś z Was był w Tunezji? Jak Wam smakowała tamtejsza kuchnia?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią.