Składniki na 2 kubki napoju:
400 ml gorącej przegotowanej wody
korzeń świeżego imbiru wielkości kciuka
1 cała cytryna
4 czubate łyżeczki miodu
Imbir obieramy łyżeczką ze skórki i kroimy w plasterki. Dzielimy na 2 równe porcje i rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem (po 200 ml do każdego kubka) i przykrywamy na 10 min by imbir się zaparzył. Po tym czasie do każdego z kubków dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny i po 2 łyżeczki miodu.
Proporcje można zmieniać według uznania-ja lubię kiedy napój jest pikantny i lekko kwaskowy. A Wy? Lubicie imbir?
Przepis zgłaszam do akcji Rozgrzej się na jesień
genialny, rozgrzewający napój!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny jest ten napój! Kiedy przeziębienie mnie dopada, to zawsze popijam gorący wieczorem, a rano wstaję jak nowo narodzona :))) Mnie pomaga lepiej niż syrop z czosnku :)
OdpowiedzUsuńTak, lubię imbir. Przed chwilą wypiłam ulubione zioła z dodatkiem imbiru. Na pewno wyjdzie mi to na zdrowie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuń