Jesienią uwielbiam jeść gęste zupy-kremy (np. krem z batatów). Sycące i rozgrzewające, idealne na zimne wieczory.
Dziś zaproponuję Wam moją wersję zupy z pieczonej dyni. Jest szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze.
700 ml bulionu
300 ml cydru
1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona)
2 ząbki czosnku
ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach
czubata łyżeczka galki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
łyżka kurkumy/curry
sól i pieprz do smaku
*Dynię kroimy na mniejsze kawałki-nalepiej przekroić ją wzdłuż na 4 i każdą ćwiartkę na mniejsze paski. Wykrajamy pestki, skórę zostawiamy, Nacieramy oliwą, lekko solimy i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-35 minut w zależności od wielkości kawałków (dynia ma być miękka, z łatwo odchodzącą skórką). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygniecia.
*Dynię kroimy na mniejsze kawałki-nalepiej przekroić ją wzdłuż na 4 i każdą ćwiartkę na mniejsze paski. Wykrajamy pestki, skórę zostawiamy, Nacieramy oliwą, lekko solimy i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-35 minut w zależności od wielkości kawałków (dynia ma być miękka, z łatwo odchodzącą skórką). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygniecia.
Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy ok 15-20 minut w bulionie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni.
Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień.
uwielbiam krem z dyni! :)
OdpowiedzUsuńo kurczę, no to konretnie widzę ;)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
Takie połączenie, to dla mnie nowość! Cydr bardzo lubię, zupę z dyni również... To może być dobre!!! :)
OdpowiedzUsuńPolecam takie połączenie :)
Usuń