niedziela, 5 października 2014

Krem z dyni z dodatkiem cydru

Jesienią uwielbiam jeść gęste zupy-kremy (np. krem z batatów). Sycące i rozgrzewające, idealne na zimne wieczory.
Dziś zaproponuję Wam moją wersję zupy z pieczonej dyni. Jest szybka w przygotowaniu (o ile wcześniej przygotujemy bulion i pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze.
700 g pieczonej dyni*
700 ml bulionu
300 ml cydru
1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona)
2 ząbki czosnku
ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach
czubata łyżeczka galki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
łyżka kurkumy/curry
sól i pieprz do smaku

*Dynię kroimy na mniejsze kawałki-nalepiej przekroić ją wzdłuż na 4 i każdą ćwiartkę na mniejsze paski. Wykrajamy pestki, skórę zostawiamy, Nacieramy oliwą, lekko solimy i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25-35 minut w zależności od wielkości kawałków (dynia ma być miękka, z łatwo odchodzącą skórką). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygniecia.

Pieczoną dynię z czosnkiem i papryczką gotujemy ok 15-20 minut w bulionie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy cydr i przyprawy i gotujemy na malym ogniu przez 10 minut. Najlepiej smakuje ze śmietaną kremówką i prażonymi pestkami dyni.
A Wy? Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie?

Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień.

Dynia na słodko i słono

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Smaczna Jesień



4 komentarze:

  1. o kurczę, no to konretnie widzę ;)
    wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenie, to dla mnie nowość! Cydr bardzo lubię, zupę z dyni również... To może być dobre!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.