Mam na imię Magda i kocham gotować. Chcialabym się z Wami podzielić swoimi pomysłami i mam nadzieję, ze przypadną Wam do gustu :)
Ponieważ śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia, postanowiłam, że jako pierwszy na blogu ukaże się przepis na pyszne śniadaniowe (i nie tylko) placuszki dyniowe. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, a ja wprowadziłam kilka swoich modyfikacji.
Placuszki z pieczonej dyni
250-300g pieczonej dyni
2 łyżki maślanki
2 jajka
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
mała szczypta soli
trzcinowy cukier puder**
Ulubiony dżem, powidła, owoce
Pieczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera wraz z maślanką, jajkami, olejem, cukrem, cynamonem i solą. Blendujemy przez kilka minut na gładką masę. Następnie przelewamy masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste.
Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami.
*Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą, bez pestek kroimy w plastry, układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 st C przez 30-60 minut w zależności od grubości kawałków. Upieczona dynia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się. Po upieczeniu odkrajamy skórkę.
**Trzcinowy cukier puder
Cukier trzcinowy w dowolnej ilości (u mnie 2 łyżki) umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy przez kilkanaście sekund. Mieszamy zawartość kielicha i znów blendujemy przez kilkanaście sekund. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, do uzyskania pudrowej konsystencji
Przepis dodaję do akcji"Dynia na słodko i słono"
Przepis dodaję do akcji"Dynia na słodko i słono"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią.