września 28, 2014

Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem.

Witajcie!
Mam na imię Magda i kocham gotować. Chcialabym się z Wami podzielić swoimi pomysłami i mam nadzieję, ze przypadną Wam do gustu :)










 Ponieważ śniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia, postanowiłam, że jako pierwszy na blogu ukaże się przepis na pyszne śniadaniowe (i nie tylko) placuszki dyniowe. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, a ja wprowadziłam kilka swoich modyfikacji.


Placuszki z pieczonej dyni

250-300g pieczonej dyni
2 łyżki maślanki
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego 
2 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
 mała szczypta soli
trzcinowy cukier puder**
Ulubiony dżem, powidła, owoce

Pieczoną dynię kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera wraz z maślanką, jajkami, olejem, cukrem, cynamonem i solą. Blendujemy przez kilka minut na gładką masę. Następnie przelewamy masę do dużego naczynia i dodajemy przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy  do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste.
Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami.

*Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą, bez pestek kroimy w plastry, układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 st C przez 30-60 minut w zależności od grubości kawałków. Upieczona dynia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się. Po upieczeniu odkrajamy skórkę.






**Trzcinowy cukier puder


Cukier trzcinowy w dowolnej ilości (u mnie 2 łyżki) umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy przez kilkanaście sekund. Mieszamy zawartość kielicha i znów blendujemy przez kilkanaście sekund. Czynność powtarzamy kilkukrotnie, do uzyskania pudrowej konsystencji








































Przepis dodaję do akcji"Dynia na słodko i słono"

Dynia na słodko i słono

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger