wtorek, 21 czerwca 2016

Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem

Wiele osób wyobraża sobie zdrowy obiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi, "sernik", pudding owocowy). Tym razem posłużyła jako główny składnik ciasta do tarty i świetnie się w tej roli sprawdziła. Do zrobienia farszu wykorzystałam kurczaka, cukinię, suszone pomidory i oliwki, jednak jest to danie na tyle uniwersalne, że spokojnie można poeksperymentować z ulubionymi dodatkami :)



Składniki na 4 porcje:

Ciasto
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 jajka
2 łyżki tartego sera, np. parmezanu
sól, pieprz, papryka ostra w proszku

Farsz:
300 g piersi z kurczaka
marynata: 2 łyżki oleju roślinnego, sól, pieprz, ząbek czosnku, curry, papryka słodka i ostra w proszku
pół średniej cukinii
1 mała czerwona cebula
kilka suszonych pomidorów
kilka czarnych oliwek
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie
mozzarella ( u mnie pół kulki, możecie dać więcej)

Mięso: Z piersi kurczaka wykrajamy kostki, błonki i tłuszcz, mięso kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z oleju i przypraw, polewamy nią mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min 2 godziny. Następnie zamarynowane mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni.

Ciasto: kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (pamiętajcie, aby najpierw ją przelać wrzątkiem lub podprażyć na patelni), odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajka, tarty ser, przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i ściankach blachy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz: Cukinię myjemy, kroimy w plastry, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut na sitku, aby puściła sok. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Jogurt naturalny mieszamy z 2 jajkami i przyprawami.

Na podpieczony spód wykładamy podsmażonego kurczaka, cukinię, cebulę, pomidory i oliwki. Całość polewamy masą jogurtową, wierzch posypujemy startą mozzarellą. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach.




2 komentarze:

Podziel się swoją opinią.