Przepis na sernik kajmakowy znalazlam kilka lat temu na blogu White Plate i był to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. W mojej rodzinie wzbudził kontrowersje ze względu na słony spód, który niestety nie posmakował domownikom. Zmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie? :)
Polecam na Wielkanoc! :)
Składniki na tortownicę o średnicy ok 24 cm:
Spód:
100g orzeszków ziemnych prażonych (mogą być solone, jeśli lubicie słodko-słone połączenia)
100g herbatników
50g masła
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka brązowego cukru
Szczypta soli
Wszystkie składniki rozdrabniamy razem w malakserze, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku, którą wykładamy spód lekko natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 12 minut.
Masa serowa:
90g masła
130-150g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 duże jaja lub 5 małych
1 kg sera twarogowego sernikowego w wiaderku
300g kajmaku (gotowa masa krówkowa lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana w wodzie min przez 2 godziny)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty.
Masę serową wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st na 45-50 min. Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się mocno rumienić-przykrywamy go folią aluminiową.
Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Polewę kajmakową wykładamy na zupełnie ostudzony sernik.
Polewa:
200g kajmaku
3 łyżki mleka zagęszczonego (ewentualnie normalnego)
3 łyżeczki masła
Prażone płatki migdałów
Do rondelka wkladamy masę kajmakową, mleko i masło i podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa (jeśli ma grudki-musimy ją zmiksować). Gotową polewę odstawiamy, aby trochę ostygla i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wkładamy ciasto do lodówki na min 2 godziny.
Wygląda bardzo smakowicie, choć sernik nie należy do moich ulubionych ciast, chyba się skuszę ;-)
OdpowiedzUsuńMój Mężczyzna w ogóle nie lubi serników, ale przy tym dwa razy prosił o dokładkę, więc polecam spróbować mimo wszystko :)
UsuńBoski :) Ja nie miałabym nic do lekko słonego spodu: fajnie komponuje się ze słodyczą kajmaku :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, mi też bardzo smakuje ze słonym spodem, ale Rodzince już nie bardzo...
UsuńBardzo ciekawy jestem smaku tego sernika, bo wygląda wspaniale, ale takiego jeszcze nie miałem okazji jeść :)
OdpowiedzUsuńPolecam wyróbować przepis :) Posmak sera czuć słabo, dominuje orzechowy spód, masa kajmakowa i migdały :)
UsuńWielbię wszystkie serniki. Myślę że ten podpasowałby mi BARDZO ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńJa kocham sernik w każdej formie a najbardziej klasyczną złotą rosę. Ale czuję, że ten bym pokochała;)
OdpowiedzUsuńWidziałam na Twoim blogu zamiłowanie do kremu krówkowego, więc też myślę, że by Ci podpasowal :)
UsuńBrzmi i wygląda ;) Zachciało mi się takiego serniczka...
OdpowiedzUsuńCzęstuj się! :)
UsuńUwielbiam serniki, a ten wygląda bajecznie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słówko :)
UsuńWygląda FANTASTYCZNIE!!!
OdpowiedzUsuńDzięki :) I powiem nieskromnie, że smakuje podobnie ;)
UsuńAle rozpustny! :D Kurcze szukam właśnie pomysłu na fajny sernik wielkanocny, bo już krakowski na zmianę z wiedeńskim trochę mi się znudziły, więc może nawet wykorzystam Twój przepis ^^
OdpowiedzUsuńpiękny i ciekawy sernik. Na święta pewnie nie upiekę, bo będzie sernik królewski, ale kiedyś z pewnością sięgnę po Twój przepis!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, akurat szukałam jakiegoś sernika, który posmakował by mi i mojemu mężowi. Moja rodzinka uwielbia serniki, domownicy znowu nie:P Chciałam wyjść wszystkim naprzeciw. A, że akurat będziemy obchodzić niedługo roczek najmłodszego naszego potworka (urodziła się w samo Halloween) i chcę zrobić go w takim bardzo jesiennym stylu, sernik orzechowy nada się idealnie! Jeszcze masa kajmakowa... Zazwyczaj używałam ją do 3bita i ciasta słonecznikowego (bez którego nie mogą się opbejść żadne uroczystości kiedy przygotowuję ciasto, bo wszyscy mężczyźni i chłopcy w rodzinie je uwielbiają) a mi ono wychodzi już bokiem, ale czego sie nie robi dla rodzinki :)
OdpowiedzUsuńSernika na pewno wypróbuję :)