marca 20, 2015

Sernik kajmakowy

W sernikach jest coś, co mnie fascynuje. Z jednej strony nie przepadam za kalsycznym, domowym sernikiem z polewa czekoladową i (najgorzej!) z rodzynkami, a z drugiej strony mamy sernik toffie, sernik Oreo, sernik Snickers, sernik z suszonymi śliwkami w czekoladzie, sernik z Nutellą, sernik z białą czekoladą, i mnóstwo innych serników, które powodują, że na samą myśl o nich cieknie mi ślinka. 
Przepis na sernik kajmakowy znalazlam kilka lat temu na blogu White Plate i był to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam. W mojej rodzinie wzbudził kontrowersje ze względu na słony spód, który niestety nie posmakował domownikom. Zmodyfikowałam więc trochę przepis i tak powstał pyszny, dosyć "ciężki" kremowy sernik na kruchym, mocno orzechowym spodzie ze słodką kajmakową polewą i chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie? :)
Polecam na Wielkanoc! :)
Przepis dodaję do Wyzwania Kulinarnego jako "Ser w roli głównej".


Składniki na tortownicę o średnicy ok 24 cm:



Spód:

100g orzeszków ziemnych prażonych (mogą być solone, jeśli lubicie słodko-słone połączenia)
100g herbatników
50g masła
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka brązowego cukru
Szczypta soli

Wszystkie składniki rozdrabniamy razem w malakserze, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku, którą wykładamy spód lekko natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 12 minut.


Masa serowa:

90g masła
130-150g cukru 
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
4 duże jaja lub 5 małych
1 kg sera twarogowego sernikowego w wiaderku
300g kajmaku (gotowa masa krówkowa lub puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowana w wodzie min przez 2 godziny)
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu sernik będzie dobry-mocno kremowy, ale zwarty.
Masę serową wykładamy na podpieczony i ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st na 45-50 min. Jeśli podczas pieczenia wierzch zacznie się mocno rumienić-przykrywamy go folią aluminiową.
Po upieczeniu studzimy sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Polewę kajmakową wykładamy na zupełnie ostudzony sernik.

Polewa:

200g kajmaku
3 łyżki mleka zagęszczonego (ewentualnie normalnego)
3 łyżeczki masła

Prażone płatki migdałów

Do rondelka wkladamy masę kajmakową, mleko i masło i podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa (jeśli ma grudki-musimy ją zmiksować). Gotową polewę odstawiamy, aby trochę ostygla i zgęstniała. Wykładamy ją na zupełnie ostudzony sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wkładamy ciasto do lodówki na min 2 godziny.

Wielkanocne Smaki - edycja V

Wielkanocne Wypieki

Wielkanocne Smaki - edycja V




19 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, choć sernik nie należy do moich ulubionych ciast, chyba się skuszę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój Mężczyzna w ogóle nie lubi serników, ale przy tym dwa razy prosił o dokładkę, więc polecam spróbować mimo wszystko :)

      Usuń
  2. Boski :) Ja nie miałabym nic do lekko słonego spodu: fajnie komponuje się ze słodyczą kajmaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mi też bardzo smakuje ze słonym spodem, ale Rodzince już nie bardzo...

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy jestem smaku tego sernika, bo wygląda wspaniale, ale takiego jeszcze nie miałem okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wyróbować przepis :) Posmak sera czuć słabo, dominuje orzechowy spód, masa kajmakowa i migdały :)

      Usuń
  4. Wielbię wszystkie serniki. Myślę że ten podpasowałby mi BARDZO ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja kocham sernik w każdej formie a najbardziej klasyczną złotą rosę. Ale czuję, że ten bym pokochała;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam na Twoim blogu zamiłowanie do kremu krówkowego, więc też myślę, że by Ci podpasowal :)

      Usuń
  6. Brzmi i wygląda ;) Zachciało mi się takiego serniczka...

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki, a ten wygląda bajecznie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) I powiem nieskromnie, że smakuje podobnie ;)

      Usuń
  9. Ale rozpustny! :D Kurcze szukam właśnie pomysłu na fajny sernik wielkanocny, bo już krakowski na zmianę z wiedeńskim trochę mi się znudziły, więc może nawet wykorzystam Twój przepis ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. piękny i ciekawy sernik. Na święta pewnie nie upiekę, bo będzie sernik królewski, ale kiedyś z pewnością sięgnę po Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pięknie, akurat szukałam jakiegoś sernika, który posmakował by mi i mojemu mężowi. Moja rodzinka uwielbia serniki, domownicy znowu nie:P Chciałam wyjść wszystkim naprzeciw. A, że akurat będziemy obchodzić niedługo roczek najmłodszego naszego potworka (urodziła się w samo Halloween) i chcę zrobić go w takim bardzo jesiennym stylu, sernik orzechowy nada się idealnie! Jeszcze masa kajmakowa... Zazwyczaj używałam ją do 3bita i ciasta słonecznikowego (bez którego nie mogą się opbejść żadne uroczystości kiedy przygotowuję ciasto, bo wszyscy mężczyźni i chłopcy w rodzinie je uwielbiają) a mi ono wychodzi już bokiem, ale czego sie nie robi dla rodzinki :)

    Sernika na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger