listopada 09, 2014

Zdrowa pizza z Newellą

Na pewno wiecie, że każde danie można przygotować w taki sposób, aby było zdrowe-wystarczy użyć zdrowszych zamienników produktów...Ale czy wiecie, że takie zdrowe dania mogą być też pyszne? Był w moim życiu taki okres, kiedy bardzo dużo ćwiczyłam fizycznie. Trenowalam 6 razy w tygodniu po kilka godzin. Bardzo wtedy dbałam o to, aby moja dieta była zdrowa i dobrze zbilansowana. To wtedy nauczyłam się przyrządzać zdrowo i smacznie wszystkie, nawet najbardziej kaloryczne dania.
Ostatnio na sklepowej półce wpadł mi w oko nowy produkt- Newella- białko jaja kurzego. Bardzo mnie zaciekawił, postanowiłam go wypróbować.
Sam produkt pozytywnie mnie zaskoczył. Niezbyt lubię jaka, a jeśli już je jem, to wolę żółtko niz białko. Na szczęscie Newella ma bardzo neutralny smak (kupiłam o smaku naturalnym, jest jeszcze wędzona), który moim zdaniem świetnie wkomponuje się zarówno w dania wytrawne jak i w desery. Postanowiłam wykorzystać ją do czegoś zdrowego i smacznego, a jednocześnie sycącego. Wybór padł na ogólnie znaną i lubianą...pizzę :)
Powiem nieskromnie-wyszło pysznie. Ciasto cieniutkie, chrupiące, ciagnacy się ser, pyszne dodatki i aromatyczne zioła. Polecam zrobić od razu większą ilość, bo znika błyskawicznie! :)



Składniki na 1 okrągłą pizzę o średnicy ok 34 cm
100 g płatków owsianych górskich
1/8 kostki drożdży
50 g mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
suszone oregano lub zioła prowansalskie
1 kułka mozzarelli o obnizonej zawartości tłuszczu
pół opakowania białka Newella (ja użyłam naturalnego, myslę, że dobrze sprawdzi się też wędzone)
pomidorki cherry
czarne oliwki
pół małej cebuli
listki świeżej bazylii

Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie z nich mąka. Mieszamy w dużym naczyniu razem z mąką pełnoziarnistą, cukrem i solą. W mące robimy "gniazdko", do którego wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłą wode i oliwę. Zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt twarde, dodajemy trochę wody, jeśli zbytnio się klei-podsypujemy mąką). Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne, formujemy z niego kulę, wkładamy do dużej miski, przykrywamy sucha ściereczką i odkładamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie (nie będzie zbyt duże, ale nie przejmujcie się-ważne, żeby było elastyczne), rozwałkujemy je i przekładamy na blachę. Ciasto ma być cieniutkie. Powinno być elastyczne i dobrze się ze sobą sklejać, aby można było wykleić nim blachę.
Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi. Następnie układamy mozzarellę, Newellę pokrojoną w kostkę, pomidorki poprzecinane na pół, pocięte oliwki i półplasterki cebuli. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut.
Tuż przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Polecam podawać z dodatkiem oliwy z oliwek.
Smacznego :)



Przepis bierze udział w konkursie "Gotuj z Newellą"

Gotuj z Newellą

4 komentarze:

  1. Ciekawy i oryginalny pomysł na zdrową pizzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam nazwę twojego bloga! Ja zawsze jestem głodna! A pizza super! Lubię zdrowe odpowiedniki ciężkich dań!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem, też ZAWSZE jestem głodna i zawsze mam ochotę na coś dobrego. Stąd ta nazwa :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger