Lubicie owsiankę? Ja niezbyt.
Czasem jem owsiankę na śniadanie, bo wiem, że jest zdrowm,
pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, ale nie mogę powiedzieć żebym ją lubiła. Próbowałam
już chyba każdej jej wersji- na słodko, na słono, na zimno, na ciepło, na
wodzie, na mleku…żadna mnie nie zachwyciła.
Postanowiłam znaleźć dla niej jakąś alternatywę, śniadanie które będzie równie
zdrowe, ale bardziej dla mnie przystępne. Tak powstał pomysł na omlet owsiany.
Skład podobny do owsianki-płatki owsiane, jogurt naturalny, owoce, jednak dla
mnie dużo smaczniejszy. A dzięki zawartości jajek zawiera więcej białka i
bardziej syci. Składniki na 2 omlety o średnicy ok 15 cm:
4 łyżki płatków owsianych górskich
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki miodu
Łyżeczka oleju
Pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Szczypta soli
Płatki owsiane blendujemy, aż powstanie przypominający mąkę proszek. Dodajemy żółtka, jogurt, miód, cynamon, olej i wszystko razem jeszcze chwilę blendujemy.
W międzyczasie osolone białka miksujemy na sztywną pianę. Masę z płatków
owsianych dodajemy do białek i delikatnie wszystko mieszamy.
Smażymy na rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem. Gdy brzegi omletu zaczną lekko odchodzic od patelni, bardzo delikatnie podważamy go drewnianą płaską łyżką i przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia.
Omlet podajemy z ulubionymi dodatkami-syropem klonowym, jogurtem naturalnym, masłem orzechowym, konfiturą, owocami, orzechami- co kto lubi :)
I mam pomysł na jutrzejsze śniadanko :) Dziękuję :D
OdpowiedzUsuńomlety to świetne śniadania :) uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńa te maliny i borówki... pycha!
OdpowiedzUsuńjako że owsiankę lubię, to taki omlet też zapewne zjadłabym z chęcią;)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis i... uwielbiam nazwę Twojego bloga! :)
OdpowiedzUsuń4 łyżki płatków to jaka mniej więcej ich waga ? ;)
OdpowiedzUsuńOk 50 g :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! :-)
OdpowiedzUsuń