Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
Nadzienie:
3 dojrzałe gruszki
200g śmietany kremówki
2 jajka
100g gorgonzoli
Świeży tymianek, pieprz
Sos balsamiczny do podania (gotowy lub własny)
2 łyżki miodu
3-4 łyzki octu balsamicznego
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól i zagniatamy, aż powstaną drobne grudki. Dodajemy całe jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20-30 min do lodówki. W tym czasie możemy przygotować gruszki.
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy, aby miało średnice większą niż blacha do tarty i wkładamy na blachę, aby pokryło całe dno i ścianki. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejcach, obciażamy specjalnymi kulkami albo np. fasolą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min.
W tym czasie roztrzepujemy jajka z kremówką i z udziabaną widelcem gorgonzolą, aby powstała gęsta, grudkowata masa. Dodajemy posiekany tymianek, świeżo mielony pieprz i ewentualnie szczyptę soli (uwaga, gorgonzola sama w sobie jest słona!). Całosć wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy plasterki gruszki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut, aż tarta się zarumieni.
Podajemy z sosem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią.