Poza tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a najtrudniejszy punkt przepisu to oczekiwanie, aż blok się schłodzi :)
Składniki na 1 sporą keksówkę:
400 g pełnego mleka w proszku (nie granulowanego)
4 łyżki gorzkiego kakao
200 ml mleka
kostka masła
3/4 szklanki cukru
300-400 g herbatników
ulubione bakalie-orzechy, migdały, rodzynki, suszone owoce
Jeśli chodzi o bakalie-rodzaj oraz ilość żeleżą od Waszych upodobań. Ja najczęściej dodaję do bloku tylko suszone śliwki. Jeśli robię go na świeta, wtedy dodaję różne rodzaje orzechów i migdały, na bogato ;)
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w dużym naczyniu razem z mlekiem w proszku, kakao i bakaliami.
W rondelku umieszczamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Od razu wlewamy do naczynia z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy do powstania gęstej czekoladowej masy. Taką ciepłą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Blok-wspomnienie z dzieciństwa, będę musiała zrobić!
OdpowiedzUsuńapetyczny
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa, ale chyba jest ponadpokoleniowy, bo teraz dzieciaki też za nim szaleją;)
OdpowiedzUsuńWow, mój smak z dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńWow, dawno nie robiłam....
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńTen deser potwierdza stwierdzenie , że nie liczy się wygląd ale smaczne wnętrze:) Sama jestem wielbicielko takich deserów i ostatnio staram się odtworzyć wiele przepisów, które pamiętam z dzieciństwa. Znalazłam ostatnio przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ i to jest dokładnie odtworzony smak, który pamiętam z dzieciństwa. Polecam wszystkim , którzy lubi takie sentymentalne podróże kulinarne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIle tu czekolady :)
OdpowiedzUsuń