Z podanych składników wychodzi cały gar farszu, który można zawijać w tortillę lub też zaserwować np. z ryżem. Dodam, że jest tak smaczny i treściwy, że można go jeść jako samodzielne danie bez dodatków.
Burrito polecam serwować z guacamole i kwaśną śmietaną
Składniki na duży garnek farszu (na ok 12 sztuk burrito):
12 placków tortilli
kawałek żółtego sera (ok 100 g)
500g mięsa mielonego
1-2 cebule
2 duże ząbki czosnku
Papryczka pepperoni
1 papryka czerwona, żółta lub zielona (może byc po trochu każdej)
2 puszki krojonych pomidorow
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
Garść świeżej kolendry
Sól, pieprz
Papryka ostra i słodka w proszku,
Kmin rzymski, ew. przyprawa „chili con carne”
Szczypta cynamonu
Na rozgrzaną patelnię (polecam naprawdę dużą patelnię lub od razu garnek)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy na oleju. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę (mieszając), aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem.
Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Szykujemy placki tortilli-najlepiej każdy z nich zwilżyć wodą i osobno podgrzać kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub na patelni, aby były miękkie i elastyczne.
Na każdy placek tortilli nakładamy porcję(kilka łyżek) farszu, garstkę startego żółtego sera i zawijamy-najpierw składamy dolną część placka, a później boki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, na górną półkę, na kilka minut, aż ser się roztopi a tortilla zarumieni.
Podajemy z dodatkiem guacamole i kwaśnej śmietany.
Guacamole
2 dojrzałe awokado
Sok z jednej limonki
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz, płatki chili
2-3 łyżeczki śmietany 18%
Awokado obieramy, miąższ dziabiemy widelcem na gładką masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki chili i śmietaną i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
Robię nieraz takie burrito, wszyscy w domu je uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Rozgrzewające danie... idealne w taki zimny dzień jak dziś...
OdpowiedzUsuńmam tortille, a zastanawiałam się nad nadzienie, już wiem jak je wykorzystać;) Super pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i z pewnością bardzo smaczny:) lecę wypróbować.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń