Placek, który dziś Wam pokażę jest ostatnio moim ulubionym. Puszysty, mocno orzechowy w smaku i niezwykle sycący. Wystarczy dodać odrobinę miodu, jogurt naturalny czy świeże owoce i mamy śniadanie idealne :)
Składniki na jedną porcję (jeden placek o średnicy ok 18 cm) :
4 łyżki ekologicznych płatków Symbio mix 5 zbóż1 łyżka ekologicznego cukru trzcinowego Symbio
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 łyżka naturalnego kakao odtłuszczonego
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
1 jajko
Do podania:
ekologiczny dżem z owoców leśnych bez dodatku cukru Symbio
świeże owoce (u mnie banan, winogrona, granat)
płatki migdałowe, wiórki kokosowe
Wszystkie składniki placka umieszczamy w misie blendera i blendujemy przez ok 1 minutę na głdaką masę. Wylewamy na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię o srednicy 18 cm. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok 1-2 minuty, aż na powierzchni placka pojawią sie pęcherzyki powietrza. Następnie przekładamy placuszek na drugą stronę (można go delikatnie zsunąć na talerz, przyłożyć patelnię i odwrócić) i smażymy jeszcze przez ok minutę. Gotowy placuszek podajemy z ulubionymi dodatkami (jogurt naturalny, dżem, miód, syrop klonowy, masło orzechowe, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe) i koniecznie ze świeżymi owocami.
Osobiście wolę placuszki w wersji mini, ale takim bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńZjadłbym go :D
OdpowiedzUsuńJadłabym codziennie! :D Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń