niedziela, 28 lutego 2016

Ekologiczny placek śniadaniowy orzechowo-kakaowy

Odkąd nie pracuję w weekendy, niedziela jest dla mnie dniem totalnego relaksu. Nigdzie się wtedy nie spieszę, nic nie muszę, robię tylko to, na co mam ochotę. Mogę poleżeć dłużej w łóżku, a przede wszystkim: mogę zjeść iście królewskie śniadanie. Jest to jedyny dzień, kiedy rano mam więcej czasu i mogę poświęcić go na przygotowanie śniadania mistrzów. Zazwyczaj są to placki (np. takie, takie lub takie) lub naleśniki. Koniecznie na słodko, koniecznie z owocami.
Placek, który dziś Wam pokażę jest ostatnio moim ulubionym. Puszysty, mocno orzechowy w smaku i niezwykle sycący. Wystarczy dodać odrobinę miodu, jogurt naturalny czy świeże owoce i mamy śniadanie idealne :)


Składniki na jedną porcję (jeden placek o średnicy ok 18 cm) :

4 łyżki ekologicznych płatków Symbio mix 5 zbóż
1 łyżka ekologicznego cukru trzcinowego Symbio
1 czubata łyżka masła orzechowego
1 łyżka naturalnego kakao odtłuszczonego
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
1 jajko

Do podania:
ekologiczny dżem z owoców leśnych bez dodatku cukru Symbio
świeże owoce (u mnie banan, winogrona, granat)
płatki migdałowe, wiórki kokosowe

Wszystkie składniki placka umieszczamy w misie blendera i blendujemy przez ok 1 minutę na głdaką masę. Wylewamy na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię o srednicy 18 cm. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem  przez ok 1-2 minuty, aż na powierzchni placka pojawią sie pęcherzyki powietrza. Następnie przekładamy placuszek na drugą stronę (można go delikatnie zsunąć na talerz, przyłożyć patelnię i odwrócić) i smażymy jeszcze przez ok minutę. Gotowy placuszek podajemy z ulubionymi dodatkami (jogurt naturalny, dżem, miód, syrop klonowy, masło orzechowe, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe) i koniecznie ze świeżymi owocami.



3 komentarze:

  1. Osobiście wolę placuszki w wersji mini, ale takim bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym codziennie! :D Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.