Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np: Placuszki dyniowe, Omlet owsiany, Ekologiczne placuszki z płatków Symbio. Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym stole królują pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe. Koniecznie ze swieżymi sezonowymi owocami. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku i tak przygotowane placuszki smakują wyśmienice, jednak postanowiłam zastąpić część produktów zdrowszymi zamiennikami. Placuszki najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni, jednak na zimno nadal są bardzo dobre i spokojnie można je wziąc ze sobą na wynos, np. do pracy.
Składniki na 2 porcje (ok 8 placuszków):
125 g jogurtu naturalnego1 jajko
1-2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub klonowym ew. stewią czy innym słodzidłem)
1-2 krople ekstarktu z wanilii
2 łyżki wody
1 łyżka oleju kokosowego (ew. innego roślinnego)
75 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
Do podania:
miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem
Placuchy pierwsza klasa! Kradnę trochę ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńJa zamiast maki używam otrąb różnego rodzaju, mam mieszankę w domu i tak właśnie robię . Są pyszne, właśnie zjadłam na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńnie mogę się powstrzymać i póki nikt nie patrzy porywam dwa:) Pyszne, zdrowe racuszki!
OdpowiedzUsuńPlacuszki jogurtowe to super sprawa i smak;)
OdpowiedzUsuńAle urodziwe placuszki :) pycha!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie ! :) Piękny blog! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)
Odkryłam twojego bloga przypadkiem, placuszki byly pierwszą rzeczą którą zrobiłam. Wyszły idealne, delikatne, puszyste o jogurtowym smaku. Dodałam karmelizowaną na patelni gruszkę, cynamon, rodzynki i daktyle. POlecam! Inne przepisy tez na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :) Super dobór dodatków :)
Usuń