wtorek, 4 sierpnia 2015

Pełnoziarniste placuszki jogurtowe z borówkami

Chyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko.
Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np: Placuszki dynioweOmlet owsianyEkologiczne placuszki z płatków Symbio. Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym stole królują pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe. Koniecznie ze swieżymi sezonowymi owocami. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku i tak przygotowane placuszki smakują wyśmienice, jednak postanowiłam zastąpić część produktów zdrowszymi zamiennikami. Placuszki najlepiej smakują na ciepło, prosto z patelni, jednak na zimno nadal są bardzo dobre i spokojnie można je wziąc ze sobą na wynos, np. do pracy.



Składniki na 2 porcje (ok 8 placuszków):

125 g jogurtu naturalnego
1 jajko
1-2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub klonowym ew. stewią czy innym słodzidłem)
1-2 krople ekstarktu z wanilii
2 łyżki wody
1 łyżka oleju kokosowego (ew. innego roślinnego)
75 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Do podania:
miód/jogurt naturalny/świeże owoce/dżem

Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie z miodem, jogurtem naturalnym i borówkami)

Letnie owoce

Uczta pod gołym niebem


9 komentarzy:

  1. Placuchy pierwsza klasa! Kradnę trochę ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zamiast maki używam otrąb różnego rodzaju, mam mieszankę w domu i tak właśnie robię . Są pyszne, właśnie zjadłam na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie mogę się powstrzymać i póki nikt nie patrzy porywam dwa:) Pyszne, zdrowe racuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki jogurtowe to super sprawa i smak;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale urodziwe placuszki :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie ! :) Piękny blog! :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odkryłam twojego bloga przypadkiem, placuszki byly pierwszą rzeczą którą zrobiłam. Wyszły idealne, delikatne, puszyste o jogurtowym smaku. Dodałam karmelizowaną na patelni gruszkę, cynamon, rodzynki i daktyle. POlecam! Inne przepisy tez na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały :) Super dobór dodatków :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią.