Sprawdza się idealnie jako dodatek do sałatek, zup, hummusu, wszelkich past i dipów, ale sam w sobie również może być ciekawą przekąską.
Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepły, polecam więc wypiekać tuż przed imprezą.
Ciasto:
600 g mąki pszennej tortowej300 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
40 g świeżych drożdży
4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Masło:
50 g cebuli2 duże ząbki czosnku
2 łyżki ulubionych suszonych ziół (u mnie bazylia i oregano lub zioła prowansalskie)*
5-6 suszonych pomidorów
50 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli
opcjonalnie: 1/4-1/2 łyżeczki chili w proszku
*można użyć ulubionych świeżych ziół, np. bazylii, oregano, kolendry, pietruszki (łącznie ok 30g, same listki bez łodyg)
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, ugniatamy do połączenia składników, następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy znów do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania masła.
Cebulę, czosnek, zioła i suszone pomidory umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na drobne kawałki (można posiekać drobno nożem, ale blenderem będzie szybciej).
Do miseczki wkładamy miękkie masło, dodajemy posiekane zioła z pomidorami, cebulą i czosnkiem, sól i mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
Ciasto wałkujemy na cienki prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm i smarujemy całość masłem ziołowym. Tniemy je w pasy o szerokości 5 cm, a następnie w poprzek na pół (każdy pasek ma być przecięty w połowie swojej długości).
Każdy pasek zwijamy w rulonik i układamy je obok siebie w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm (surowe ciasto nie musi zajmować całej objętości blachy, zwiększy swoją objętość podczas pieczenia).
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 25-30 minut, aż chlebek przyrumieni się z wierzchu.
świetny na imprezę
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja. Sprawdził się na imprezie urodzinowej.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się tu podoba, podeślę link dla siostry.
OdpowiedzUsuń