Składniki na 1 omlet:
2 jajka
50 ml mleka roślinnego lub krowiego
1 płaska łyżka ksylitolu lub innego słodziwa
1 płaska łyżka budyniu waniliowego (surowy proszek) bez cukru
1 płaska łyżka waniliowej odżywki białkowej (można ząstapić drugą łyżką budyniu i odrobinę zwiększyć ilość słodziwa)
szczypta soli
Do szklanki nalewamy mleko, dodajemy ksylitol, budyń w proszku, odżywkę białkową i sól. Mieszamy, aż wszystko równomiernie się rozpuści. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy je za pomocą rózgi kuchennej, końcówki od miksera służącej do ubijania lub widelca. Dodajemy mleczną mieszankę i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni na umiarkowanym ogniu, pod przykryciem. Cierpliwie czekamy (ok 3-4 minuty), aż prawie cała masa się zetnie i delikatnie przekładamy na drugą stronę (polecam zsunąć omlet z patelni na duży talerz usmażoną stroną do dołu, przykryć talerz z omletem patelnią i wszystko razem odwrócic na druga stronę, by omlet upadł surową powierzchnią na patelnię). Smażymy jeszcze przez około minutę. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np serkiem homogeizowanym lub jogurtem, świeżymi owocami, listkami mięty.
Idealne na szybkie śniadanie :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mimo że jestem po śniadaniu, to nabrałem ochoty na taki omlet! :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Uwielbiam Twojego bloga. Zawsze znajduję tutaj mnóstwo ciekawych przepisów.
OdpowiedzUsuńTen blog to mój drugi dom ;)
OdpowiedzUsuń