czerwca 24, 2018

Ekspresowy gulasz z cieciorki

Oprócz świeżych warzyw zawsze trzymam w kuchni zapas warzyw w puszkach, np. pomidory, cieciorkę, fasolę czy soczewicę. Dzięki tym produktom zawsze mogę zrobić smaczny, sycący i przede wszystkim szybki posiłek, nawet gdy lodówka świeci pustkami. Takim moim "awaryjnym" daniem jest gulasz z cieciorki. Podstawą są pomidory w puszce i ciecierzyca, reszta dodatków wedle uznania (polecam dodać świeżą cukinię lub bakłażana). Taki gulasz zazwyczaj jem na podwieczorek lub kolację, a z dodatkiem kaszy bądź ryżu może być również sycącym obiadem.

Składniki na 4 porcje:

1 puszka cieciorki 
1 puszka krojonych pomidorów
1 papryka czerwona
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka papryki wędzonej słodkiej w proszku*
1 płaska łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka (lub więcej) papryki ostrej w proszku 
odrobina cukru lub słodziwa do smaku (opcjonalnie, ja nie dodaję)
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia


*papryka wędzona nadaje temu gulaszowi charakteru, więc bardzo polecam zaopatrzyć się w tę przyprawę i użyć jej w tym przepisie

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia w rondelku, na rozgrzanym oleju. Paprykę również kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cieciorkę (bez zalewy) i przyprawy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Podajemy samodzielnie lub z ryżem/kaszą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger