1 puszka krojonych pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka czerwona
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka papryki wędzonej słodkiej w proszku*
1 płaska łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
1 płaska łyżka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka (lub więcej) papryki ostrej w proszku
odrobina cukru lub słodziwa do smaku (opcjonalnie, ja nie dodaję)
sól i pieprz do smaku
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
*papryka wędzona nadaje temu gulaszowi charakteru, więc bardzo polecam zaopatrzyć się w tę przyprawę i użyć jej w tym przepisie
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia w rondelku, na rozgrzanym oleju. Paprykę również kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cieciorkę (bez zalewy) i przyprawy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Podajemy samodzielnie lub z ryżem/kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią.