Składniki na 4 porcje:
Lody:
3 duże banany (im bardziej dojrzałe tym lepsze)
50 g suszonych daktyli
100 g masła orzechowego
1/2 łyżeczki soli (mniej jeśli używacie solonego masła orzechowego)
1/2 szklanki śmietanki kokosowej (można zastąpic tą samą ilością mleka roślinnego)
Dodatki:
garść suszonych daktyli
1 rządek czekolady 70% kakao + łyżeczka oleju kokosowego
garść orzeszków solonych prażonych
Lody: Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie owoce znalazły sie pod powierzchnią wody. Odstawiamy na min pół godziny. Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i wkładamy na 3 godziny do zamrażarki. Po tym czasie zamrożone banany przekładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników na lody (daktyle odcedzamy z wody) i dokładnie blendujemy. Możemy podawać od razu lub zamrozić. Wyjmujemy z zamrażarki ok 15 minut przed podaniem.
Karmel: daktyle zalewamy wrzątkiem na min pół godziny (a najlepiej na kilka godzin), następnie blendujemy je na gładko razem z wodą w której się moczyły. Jeśli masa jest zbyt gęsta- dodajemy wody i jeszcze przez chwilę blendujemy.
Polewa czekoladowa: czekoladę siekamy na drobne kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym.
Orzeszki: orzeszki wkładamy do torebeczki foliowej i kruszymy tłuczkiem do miesa na drobno.
Całość: Lody nakładamy do pucharków, polewamy karmelem i czekoladą, posypujemy kruszonymi orzeszkami. Możemy udekorować listkiem mięty lub melisy.
Kocham masło orzechowe i to są lody o smaku idealnym! Idealne na te upały :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/