stycznia 17, 2015

Domowe lody bananowe

Ostatnio robi się tu coraz bardziej słodko, coraz cześciej dzielę się przepisami na słodycze. No cóż, nie da się ukryć, że jestem ogromnym łasuchem, a dzień bez słodkości to dla mnie dzień stracony. Staram się jednak, aby były to słodycze zdrowsze i bardziej wartościowe niż te kupne.
Dziś chciałabym Wam pokazać, że można zrobić pyszne lody bez dodatku cukru czy tłustej śmietany. W dodatku wystarczy tylko kilka (minimum dwa) składników, a deser wyczarujemy w kilka minut. Lody może nie wychodzą idealnie kremowe, konsystencją przypominają raczej popularne McFlurry, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada. I duży plus za intensywnie bananowy smak :) Jeśli tak jak ja należycie do grona lodożerców, wypróbujcie koniecznie ten przepis :)
Przepisem na lody odhaczam kolejny punkt Wyzwania Kulinarnego "Słodycze, które często kupujesz w sklepie".

Składniki na 2 małe porcje (albo jedną dla prawdziwego łasucha):

2 duże banany
4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub krowiego
1-2 kostki czekolady gorzkiej
kilka orzechów

Banany obieramy, kroimy na grubsze plastry i wkladamy do zamrażarki na kilka godzin (warto zawsze trzymać w zamrażarce kilka bananów, aby mieć je pod ręką, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego). Orzechy siekamy lub blendujemy przez kilka sekund, czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Zamrożone plasterki banana wyciagamy, kilka odkładamy, resztę wkładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy mleko prosto z lodówki i całość krótko blendujemy blenderem ręcznym. Dorzucamy odłożone wcześniej plasterki banana i mieszamy. Przekładamy do pucharków, posypujemy orzechami i czekoladą. Podajemy od razu.

Moje sugestie:

Zamiast normalnego mleka można użyć np. kokosowego.
Jeśli Wasze banany nie były zbyt dojrzałe lub lubicie bardziej słodkie smaki, przed zblendowaniem możecie dodać do mleka i bananów 1-2 suszone daktyle, miód lub odrobinę stevi.
Można dodać również kakao narutalnego. Otzrymamy wtedy lody bananowo-kakaowe.
Eksperymentujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam orzechów i czekolady, ale fajnie sprawdzą się tu też np. wiórki kokosowe, kruszone ciasteczka owsiane, owoce czy roztopiona czekolada jako polewa.

Niskokaloryczny styczeń

Karnawałowe Słodkości!

Domowy Wyrób

31 komentarzy:

  1. Pyszne! Ale mi smaka narobiłaś :)
    Swoją drogą to ja też mam ochotę na takie Wyzwanie kulinarne :) mam już listę tylko publikacja mi się opóźnia...
    ....to fajna zabawa a przy tym można się bardziej zmobilizować do realizacji różnych,, kulinarnych projektów,, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo, fajna sprawa :) Mnie to wyzwanie skłoniło wreszcie do upieczenia domowego chleba. Z makaronikami nadal walczę, ale wierzę, że w końcu wyjdą ;) Polecam kazdemu sprawdzić się w takim wyzwaniu :)

      Usuń
  2. wyglądają obłednie! i tego by mi dzisiaj było trzeba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują tak samo ;) Idealne, żeby sobie dogodzić w weekend :D

      Usuń
  3. znam te lody, smakują doskonale, konsystencja kremowa - pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam kiedyś podobny przepis, ale kolejność była odwrotna: najpierw blendowanie bananów, dopiero później mrożenie. Konsystencja była straszna, ale smak dobry.
    Na pewno będzie to dla mnie inspiracja i zachęta do spróbowania po raz kolejny, tym razem według Twoich wskazówek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm...nie próbwałam nigdy tego robić w innej kolejności. Domyslam sie, że konsystencja mogła być "glutowata". Ja osobiście lubię zblendować te banany tak niedbale, żeby w lodach zostały większe kawałki, albo po prostu (tak, jak w podanym przepisie) dorzucam kilka zmrożonych plastrów. Cieszę się, że Cię zainspirowałam. Daj znać, co z tego wyszło :)

      Usuń
    2. Ja też lubię czuć kawałki owoców a określenie "glutowate" jest idealne do tego, co mi wtedy wyszło. :)
      Wykorzystam przepis na pewno, ale latem, zimą objadam się ciastami. ;))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. jak apetycznie,to ja poproszę porcyjkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zjedzone, znikają w mgnieniu oka ;)
      Jutro będzie powtórka :D

      Usuń
  6. Bardzo podobne lody w lato robię bardzo często ;) Czasem dodaję do tego jeszcze brzoskwinie, truskawki, maliny czy co tam akurat mam i zawsze są super :) Tylko teraz to jak dla mnie trochę za zimno na nie (jak raz zjadłam to dochodziłam do siebie termicznie godzinę :P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super połączenie z owocami :)
      Ja zdecydowanie jestem lodożercą, każda pora roku oraz dnia i nocy jest dla mnie dobra na lody ;)

      Usuń
  7. Łaał! ależ pyszne te lody.. tęsknię za latem ;)

    Ps.serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo tęsknię za latem.
      Zbieram się ze zgłoszeniem do Twojego konkursu, tylko ostatnio trochę unikam czekolady ;)

      Usuń
  8. Boooskie! Na lody to ja mam zawsze ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Staram się, żeby moje potrawy cieszyły i podniebienie i oczy :)

      Usuń
  10. Czytasz w moich myślach, ostatnio mam ogromną ochotę na lody, ale jakoś tak zawsze coś stoi na przeszkodzie jej zrealizowania, a tu proszę takie fantastyczne lody i to bananem ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma jak domowe lody, szczególnie owocowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie przypomniał mi się Twój przepis :-) a że mam kilka bananów na które juz czas więc się mrożą :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyszło lato więc czas wziąć się za robienie lodów :) Ten przepis idzie na pierwszy ogień ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy można zblendować banany ze wszystkimi dodatkami (np. mleko roślinne oraz truskawki), a dopiero potem włożyć całą masę do zamrażalnika? W tym momencie pomijamy pierwsze mrożenie bananów.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger