Dziś chciałabym Wam pokazać, że można zrobić pyszne lody bez dodatku cukru czy tłustej śmietany. W dodatku wystarczy tylko kilka (minimum dwa) składników, a deser wyczarujemy w kilka minut. Lody może nie wychodzą idealnie kremowe, konsystencją przypominają raczej popularne McFlurry, ale dla mnie jest to zaleta, nie wada. I duży plus za intensywnie bananowy smak :) Jeśli tak jak ja należycie do grona lodożerców, wypróbujcie koniecznie ten przepis :)
Przepisem na lody odhaczam kolejny punkt Wyzwania Kulinarnego "Słodycze, które często kupujesz w sklepie".
Składniki na 2 małe porcje (albo jedną dla prawdziwego łasucha):
2 duże banany4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub krowiego
1-2 kostki czekolady gorzkiej
kilka orzechów
Banany obieramy, kroimy na grubsze plastry i wkladamy do zamrażarki na kilka godzin (warto zawsze trzymać w zamrażarce kilka bananów, aby mieć je pod ręką, gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego). Orzechy siekamy lub blendujemy przez kilka sekund, czekoladę trzemy na drobnych oczkach tarki. Zamrożone plasterki banana wyciagamy, kilka odkładamy, resztę wkładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy mleko prosto z lodówki i całość krótko blendujemy blenderem ręcznym. Dorzucamy odłożone wcześniej plasterki banana i mieszamy. Przekładamy do pucharków, posypujemy orzechami i czekoladą. Podajemy od razu.
Moje sugestie:
Zamiast normalnego mleka można użyć np. kokosowego.Jeśli Wasze banany nie były zbyt dojrzałe lub lubicie bardziej słodkie smaki, przed zblendowaniem możecie dodać do mleka i bananów 1-2 suszone daktyle, miód lub odrobinę stevi.
Można dodać również kakao narutalnego. Otzrymamy wtedy lody bananowo-kakaowe.
Eksperymentujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam orzechów i czekolady, ale fajnie sprawdzą się tu też np. wiórki kokosowe, kruszone ciasteczka owsiane, owoce czy roztopiona czekolada jako polewa.
Lody są zawsze dobre! :)
OdpowiedzUsuńMi możesz robić na okrągło
UsuńPyszne! Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńSwoją drogą to ja też mam ochotę na takie Wyzwanie kulinarne :) mam już listę tylko publikacja mi się opóźnia...
....to fajna zabawa a przy tym można się bardziej zmobilizować do realizacji różnych,, kulinarnych projektów,, :)
Nooo, fajna sprawa :) Mnie to wyzwanie skłoniło wreszcie do upieczenia domowego chleba. Z makaronikami nadal walczę, ale wierzę, że w końcu wyjdą ;) Polecam kazdemu sprawdzić się w takim wyzwaniu :)
Usuńwyglądają obłednie! i tego by mi dzisiaj było trzeba!
OdpowiedzUsuńSmakują tak samo ;) Idealne, żeby sobie dogodzić w weekend :D
Usuńznam te lody, smakują doskonale, konsystencja kremowa - pyszne!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPróbowałam kiedyś podobny przepis, ale kolejność była odwrotna: najpierw blendowanie bananów, dopiero później mrożenie. Konsystencja była straszna, ale smak dobry.
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie to dla mnie inspiracja i zachęta do spróbowania po raz kolejny, tym razem według Twoich wskazówek. :)
Hmmm...nie próbwałam nigdy tego robić w innej kolejności. Domyslam sie, że konsystencja mogła być "glutowata". Ja osobiście lubię zblendować te banany tak niedbale, żeby w lodach zostały większe kawałki, albo po prostu (tak, jak w podanym przepisie) dorzucam kilka zmrożonych plastrów. Cieszę się, że Cię zainspirowałam. Daj znać, co z tego wyszło :)
UsuńJa też lubię czuć kawałki owoców a określenie "glutowate" jest idealne do tego, co mi wtedy wyszło. :)
UsuńWykorzystam przepis na pewno, ale latem, zimą objadam się ciastami. ;))
Pozdrawiam!
jak apetycznie,to ja poproszę porcyjkę :D
OdpowiedzUsuńJuż zjedzone, znikają w mgnieniu oka ;)
UsuńJutro będzie powtórka :D
Bardzo podobne lody w lato robię bardzo często ;) Czasem dodaję do tego jeszcze brzoskwinie, truskawki, maliny czy co tam akurat mam i zawsze są super :) Tylko teraz to jak dla mnie trochę za zimno na nie (jak raz zjadłam to dochodziłam do siebie termicznie godzinę :P)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie z owocami :)
UsuńJa zdecydowanie jestem lodożercą, każda pora roku oraz dnia i nocy jest dla mnie dobra na lody ;)
Łaał! ależ pyszne te lody.. tęsknię za latem ;)
OdpowiedzUsuńPs.serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)
Ja też bardzo tęsknię za latem.
UsuńZbieram się ze zgłoszeniem do Twojego konkursu, tylko ostatnio trochę unikam czekolady ;)
Boooskie! Na lody to ja mam zawsze ochotę ;)
OdpowiedzUsuńTo polecam spróbować :)
UsuńJak zwykle kuszące zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Staram się, żeby moje potrawy cieszyły i podniebienie i oczy :)
UsuńWyglądają znakomicie! :D
OdpowiedzUsuńI tak też smakują ;)
UsuńCzytasz w moich myślach, ostatnio mam ogromną ochotę na lody, ale jakoś tak zawsze coś stoi na przeszkodzie jej zrealizowania, a tu proszę takie fantastyczne lody i to bananem ^^
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe lody, szczególnie owocowe :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przypomniał mi się Twój przepis :-) a że mam kilka bananów na które juz czas więc się mrożą :-D
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na bardzo fajny, a lody na zdjęciach są obłędne. Z niecierpliwością czekam na okres letni, w którym z pewnością do tego przepisu jeszcze wrócę :-)
OdpowiedzUsuńPrzyszło lato więc czas wziąć się za robienie lodów :) Ten przepis idzie na pierwszy ogień ;)
OdpowiedzUsuńSuper :) Daj znać czy smakowały :)
UsuńCzy można zblendować banany ze wszystkimi dodatkami (np. mleko roślinne oraz truskawki), a dopiero potem włożyć całą masę do zamrażalnika? W tym momencie pomijamy pierwsze mrożenie bananów.
OdpowiedzUsuń