października 04, 2015

Spring rolls z łososiem, mango i awokado

Dziś mieliśmy w domu prawdziwą ucztę. :) Od dawna już miałam ochotę na łososia, w dodatku w domu leżały papier ryżowy i sos wasabi i aż prosiły sie, aby je w końcu wykorzystać. A że jest niedziela i miałam trochę wolnego czasu,  więc zrobiłam spring rollsy. Jako dodatki wybrałam moje ulubione mango (świetnie się komponuje z łososiem!), kremowe awokado, surową marchew i ogórka. Dorzuciłam tez trochę rukoli. Wyszło super :) Chrupiące warzywa świetnie kontrastują z kremowymi owocami. Do tego łosoś. Pyszny, soczysty, aromatyczny. I sos wasabi nadający temu połączeniu charakteru. Pychotka! :) Najlepsze jest to, że takie rollsy możemy śmiało jeść rękami. Są więc idealną przekaską na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Wystarczy podać ulubiony sos do maczania rolek i uczta gotowa.
Przepis ląduje w Wyzwaniu Kulinarnym 2015 w kategorii "Kuchnia kraju spoza Europy".


Składniki na 10 sztuk:

300 g łososia ze skórą (u mnie 2 kawałki po 150 g)
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z limonki
1 ząbek czosnku
10 arkuszy papieru ryżowego
pół dużego, dojrzałego mango
1 dojrzałe awokado
1 marchewkafi
1 ogórek
garść listków rukoli
sos Wasabi S&B od DeCare.pl

Sos sojowy mieszamy z olejem sezamowym, miodem, sokiem z limonki i startym czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą zalewamy łososia, przykrywamy i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie układamy łososia na blaszce do pieczenia skórą do dołu i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni opiekacza lub piekarnika z opcją grilla. Pieczemy 10 minut (Jeśli używacie łososia w jednym dużym kawałku, można wydłużyć czas pieczenia do 13-15 minut). W międzyczasie obieramy mango, awokado, marchew i ogórka i kroimy je w jak najcieńsze paski/supki. Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy przez 3-5 sekund w letniej wodzie, następnie kładziemy na talerzu, na środku układamy po trochu mango, awokado, ogórka, marchewki, kilka listków rukoli i kawałek upieczonego łososia. Polewamy niewielką iloscią sosu wasabi. Górny i dolny brzeg arkusza składamy przykrywając nimi farsz. Następnie składamy jeden bok i rolujemy do końca, aby powstała zgrabna roladka. Podajemy na zimno z ulubionymi sosami. Polecam słodki sos chili lub sos sojowy wymieszany z czosnkiem, olejem sezamowym i chili.



5 komentarzy:

  1. wyglądają smakowicie ;) i to lekkie połączenie składników...poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprost ubóstwiam spring rollsy, a jeszcze w tak pysznym wydaniu to już w ogóle! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się, że jedną z zalet spring rollsów jest fakt, że można (a nawet trzeba) jeść je rękami;) wszytko tak smakuje lepiej. a z mango i wasabi musi być przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne! kupiłam papier ryżowy już miesiąc temu, ba kupiłam 4 opakowania nawet i mam zamiar poeksperymentować ze spring rollsami, ale jakoś nie umiem się za to zabrać i odkładam w nieskończoność. Twoich na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger