Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Ziarenkowo, producentem wspaniałych mieszanek różnych ziaren. Gdy dotarła do mnie paczka od nich, od razu wiedziałam, że część ziarenek wykorzystam do zrobienia mojego ulubionego śniadania. W końcu nic tak nie dodaje energii jak ziarna słonecznika, sezam, migdały i orzechy :)
Składniki na duży słój:
100 g płatków owsianych
100g płatków orkiszowych
20g otrębów pszennych
100 g mieszanki "Migdałowy Przylądek" od Ziarenkowo
3-4 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu)
Mieszanki od Ziarenkowa :) |
Olej kokosowy podgrzewamy, aż zrobi się płynny i mieszamy z syropem z agawy.
Płatki owsiane, orkiszowe i otręby mieszamy w dużym naczyniu, nastepnie dodajemy do nich mieszankę oleju kokosowego z syropem z agawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blaszkę od piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach czesto mieszając. Płatki powinny się mocno przyrumienić, ale nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika studzimy naszą mieszankę i dodajemy do niej ziarenka Ziarenkowo. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do szczelnie zamykanego słoika.
Mieszanka "Migdałowy Przylądek" skład: prażony słonecznik, wiórki kokosowe, sezam, orzechy arachidowe, płatki migdałowe. |
uwielbiam granolę!
OdpowiedzUsuńJa też! :)
Usuńmmmm coś pysznego :) idealna do jogurtów :)
OdpowiedzUsuńz chęcią podkradłabym Ci troszkę tej granoli! :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, częstuj się :)
UsuńIdealna na zdrowe rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :)
UsuńTaką granolę to ja rozumiem! :D Pycha!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJa ostatnio z Siostra przygotowałam granole kokosowa :) Wczoraj jadłam ja na śniadanie - pycha! Twoja z dodatkiem..migdałów - musi być jeszcze lepsza :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam kokosowe smaki :) A kokos właśnie fajnie łączy się z migdałami, więc polecam :)
Usuńsamo zdrowie! domowa granola smakuje tak, jak sobie wymarzymy, a dodanie ziarenek i migdałów to strzał w 10-kę;)
OdpowiedzUsuńTo my należymy do tego samego klubu - granolożerców ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała wersja, zapisuję do zrobienia.
Uwielbiam domową granolę:-)
OdpowiedzUsuń