niedziela, 11 stycznia 2015

Ekologiczna granola z bakaliami Symbio

Jakiś czas temu pisałam o tym, że praktycznie nie jadam śniadań i że staram się to nadrobić, gdy mam trochę wolnego czasu. Ostatnio postanowiłam przygotować sobie część produktów śniadaniowych wczesniej, żeby zminimalizować czas przygotowania śniadania rano. Z pomocą przyszła mi firma Symbio, z którą współpracuję, podsyłając mi paczkę zdrowych, ekologicznych produktów, w sam raz na śniadanie. W pierwszej kolejności postanowilam zrobić domową granolę. Moja jest o smaku tropikalnym, z dużą ilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy ją z jogurtem i owocami i śniadanie gotowe. Drugą dużą zaletą domowej granoli jest to, ze nie znajdziemy w niej żadnych konserwantów, spulchniaczy czy kilku rodzajów cukru. Tylko zdrowe, wybrane przez nas samych składniki. Jeśli więc macie ochotę na pyszne i zdrowe śniadanie-częstujcie sie przepisem :)



150 g ekologicznych płatków zbożowych mix 5 zbóż Symbio
50 g płatków owsianych górskich
2 duże garści Waszych ulubionych orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek)
50 g ekologicznego ananasa suszonego Symbio
50 g ekologicznych płatków kokosowych Symbio
1 łyżka oleju kokosowego
3-4 łyżki płynnego miodu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Orzechy siekamy na mniejsze, ale niezbyt małe kawałki. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy płatki. Olej kokosowy podgrzewamy do stanu płynnego, dodajemy miód i mieszamy. Mieszanką polewamy nasze płatki i orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wysypujemy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 min bardzo często mieszając, aby granola się nie przypaliła. Płatki i orzechy mają być zarumienione i chrupiące, ale nie przypalone. Po wyciagnięciu z piekarnika, odstawiamy blachę z granolą do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonych płatków dodajemy kostki suszonego ananasa i płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

Moje sugestie:

Do granoli możecie dodać również inne składniki, takie jak otręby, zarodki, siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik, migdały.
Gotową granolę podajemy z jogurtem naturalnym i suszonymi bądź świeżymi owocami. U mnie z jogurtem greckim i ekologicznymi jagodami goji Symbio

Ekologiczne płatki mix 5 zbóż (płatki pszenne, żytnie, jęczmienne, owsiane, orkiszowe). Poddane obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować.

Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek.

Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek.

Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można je również jako dodatek do herbat i napojów. Doskonale komponują się w warzywnych potrawach z ryżem oraz mięsem drobiowym.


13 komentarzy:

  1. Granola to jeden z moich planów na najbliższy czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie połączenia to świetny pomysł na lekkie, pożywne i zdrowe śniadanie ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie tylko na śnaidanie. Jako przekąska też spoko :)

      Usuń
  3. same pyszności! lubię takie śniadania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, akurat nie jestem pewna czy granolę mogę spożywać, ale pewnie nie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie powiem, jak to zobaczłyłem to od razu zachciało mi się jeść. Warto byłoby zjeść od czasu do czasu coś innego niż mięcho.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.