kwietnia 27, 2015

Kokosowe curry z krewetkami

Ostatnim moim wielkim odkryciem jest mleczko kokosowe. Pokochałam je nie tylko za świetny smak i za śmietankę (z której można zrobić pyszną wegańską bitą śmietanę), ale przede wszystkim za to, że świetnie nadaje się i do deserów i do dań wytrawnych. Jeśli chodzi o desery, znajdziecie je między innymi w tym puddingu chia. Dziś chciałabym Wam pokazać, że mleczko to świetnie się łączy z krewetkami :)


Składniki na 2 porcje:

250g mrożonych krewetek
3 ząbki czosnku
mała cebula
kawałek imbiru
łyżka oleju kokosowego
3-4 łyżki czerwonej pasty curry Kanokwan od DeCare.pl
300 ml passaty pomidorowej
300 ml mleczka kokosowego
3-4 łyżeczki cukru
papryka ostra, sól, pieprz
ryż (u mnie jaśminowy)
do podania limonka i liście kolendry (lub natka pietruszki)

Krewetki rozmrażamy, porządnie płuczemy i osuszamy, zdejmujemy ogonki. Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Passatę łaczymy z mleczkiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotoujemy i gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cebulę, czosnek, imbir, pastę curry i podsmażamy przez kilka sekund. Dodajemy krewetki i smażymy wszystko jeszcze przez 4-5 minut. Do krewetek dodajemy sos pomidorowo-kokosowy i całość dusimy przez chwilę, aby smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką ostrą. Podajemy z ugotowanym ryżem, limonką i siekaną kolendrą/natką pietruszki.

15 komentarzy:

  1. Krewetek szczerze powiedziawszy nigdy nie próbowałem, bo jakoś nie mogłem się przemóc, ale Twoja wersja wygląda naprawdę apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetki może nie wyglądają zachęcająco, ale dobrze przyrządzone są naprawdę pyszne. Polecam kiedyś spróbować :)

      Usuń
  2. to danie na pewno miało wyjątkowy smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo taaak! to zdecydowanie moje smaki :) pycha! a mleczko kokosowe uwielbiam właśnie jako dodatek do curry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam głównie do deserów, ale od teraz curry częściej będzie gościć na moim stole :)

      Usuń
  4. uwielbiam krewetki (oraz inne owoce morza), a w kokosowym mleczku pewnie smakują cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak :) Ja za innymi owocami morza nie przepadam, ale krewetki lubię bardzo :)

      Usuń
  5. Jakie to curry musi być pyszne... Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię krewetki, ale jestem na nie uczulona. Pomarzę sobie trochę patrząc na fotkę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne! Szkoda, że już nie ma ;)
    Miłego wypoczynku :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger