Ser Gorgonzola Dolce (ok 100 g na 15-20 niewielkich winogron)
Kremowy serek naturalny (ok 2 łyżek na 100 g gorgonzoli)
Orzechy (u mnie włoskie, mogą być też pistacje lub mix Waszych ulubionych orzechów)
Owoce winogrona oddzielamy, myjemy i odsączamy. Gorgonzolę rozdrabniamy widelcem, dodajemy kremowy serek i mieszamy, aby powstała kremowa masa. Orzechy drobno siekamy i prażymy kilka minut na patelni, uważając, aby ich nie przypalić. Odstawiamy do całkowitego ostygniecia. Suche winogrona obklejamy serową masą formując kulki. Każdą z kulek obtaczamy w ostudzonych orzechach.
Moje sugestie:
Bardzo ważne jest, aby winogrona były naprawdę słodkie.
Starajmy się też, aby warstwa sera nie była zbyt gruba. W przeciwnym razie kulki mogą wyjść za słone i niezbyt smaczne.
Dobrze uprażone orzechy są bardzo aromatyczne, ale uważajmy, by ich nie przypalić, bo będą gorzkie i popsują cały smak.
Świetny pomysł, orzechy i gorgonzola to zgrany duet. :) A te wykałaczki są przesłodkie. :)
OdpowiedzUsuńTeż mi się od razu spodobały, w sklepie nie potrafiłam przejść obok nich obojętnie :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :D Nie tylko tak wygląda, ale też dobrze smakuje :)
UsuńPrezentują się nieziemsko dobrze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo fajny pomysł i doskonałe połączenie składników!
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych połączeń :)
UsuńBajeczne pralinki!
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
Dziękuję bardzo :) Konkurs ciekawy, a że jestem prawdziwą czekoladoholiczką, to dla mnie nie lada gratka :)
UsuńDoskonała przekąska, wyglądają bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń