grudnia 12, 2014

Placuszki z cukinii

Bardzo lubię różnego rodzaju placaki i placuszki. Te w wersji na słodko, z twarożkami i owocami, jak i te na słono, np ziemniaczane z gulaszem. Niestety często jest to tłusta i cieżkostrawna potrawa. Ostatnio rozsmakowałam się w plackach z cukinii. Chciałam storzyć taką ich wersję, która byłaby pyszna a przy tym "lżejsza", zdrowsza. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. Placuszki wychodzą niezwykle delikatne, z mocno wyczuwalnymi i widocznymi kawałkami cukinii. Ważne jest, aby dość mocno je doprawić pieprzem, ziołami i odrobiną soli. Możemy je podać z odrobiną kwaśnej śmietany i szczypiorkiem, z sosem czosnkowym lub z wędzonym łososiem. W każdej wersji bedą pyszne :)



Składniki na ok 15 placuszków:

1 spora cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych
1-2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię myjemy i trzemy (razem ze skórką, nie obieramy) na tarce, na dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 min, aby puściła sok. W tym czasie obieramy i trzemy na dużych oczkach (lub kroimy w drobną kostkę) cebulę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praske i dodajemy do cebuli. Cukinię bardzo dokładnie odsączamy i dodajemy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane.
Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego, ze śmietaną i szczypiorkiem lub z wędzonym łososiem.





Wegetariański obiad IV


7 komentarzy:

  1. Cudowne placuszki choć nie przepadam za cukinią to takie placuszki bardzo mi smakują.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wolę takie placki niż tradycyjne placki ziemniaczane, a smażone bez tłuszczu to już w ogóle wymiatają. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te placuszki. Sama czesto je robie. Z lososiem smakuja znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie lubię i często robię! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Placki z cukinii uwielbiam, robię je najczęściej z cynamonem i cukrem trzcinowym ;) Z cebulą i czosnkiem nigdy jeszcze nie robiłam :P

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger