Składniki na ok 15 placuszków:
1 spora cukinia1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych
1-2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Cukinię myjemy i trzemy (razem ze skórką, nie obieramy) na tarce, na dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 min, aby puściła sok. W tym czasie obieramy i trzemy na dużych oczkach (lub kroimy w drobną kostkę) cebulę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praske i dodajemy do cebuli. Cukinię bardzo dokładnie odsączamy i dodajemy do naczynia z cebulą i czosnkiem. Do warzyw dodajemy mąkę, jaja, olej i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewamy na dużym ogniu i nakładamy na nią małe (ok 1-2 łyżki) porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z obu stron, aż placki będą rumiane.
Podajemy z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu naturalnego, ze śmietaną i szczypiorkiem lub z wędzonym łososiem.
Cudowne placuszki choć nie przepadam za cukinią to takie placuszki bardzo mi smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wolę takie placki niż tradycyjne placki ziemniaczane, a smażone bez tłuszczu to już w ogóle wymiatają. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te placuszki. Sama czesto je robie. Z lososiem smakuja znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńPycha! Wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńTeż takie lubię i często robię! Pycha!
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii uwielbiam, robię je najczęściej z cynamonem i cukrem trzcinowym ;) Z cebulą i czosnkiem nigdy jeszcze nie robiłam :P
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuń