grudnia 31, 2014

Pasta z wędzonego łososia i awokado

Pasta z wędzonego łososia i awokado to pyszna, zdrowa i szybka przekąska, w sam raz na sylwestrową lub karnawałową imprezę. Można ją podać na grzankach, chrupkim pieczywie lub jako dodatek np do grissini. Robiłam już jej kilka wersji i ta jest najlepsza :)
Do tej wersji użyłam dużego filetu (nie żadne tam sałatkowe skrawki) z łososia wędzonego na gorąco w dymie z drewna bukowego. Do tego musztarda miodowa, która ma delikatniejszy i bardziej słodki smak. Wszystko fajnie się połączyło, a dekoracja z ziaren granatu nie tylko fajnie ożywiła kolor, ale i smak pasty. 


125g wędzonego łososia
1 awokado
4-5 łyżeczek musztardy miodowej Maille od DeCare.pl
1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
pół czerwonej cebuli
sok z połowy limonki
sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra

Łososia siekamy jak najdrobniej, awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, miąższ rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Wszystkie te składniki mieszamy w jednym naczyniu. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i przyprawy (uwaga z solą, bo łosoś jest już słony!). Wszystko razem mieszamy. Podajemy na grzankach/bagietce/pieczywie chrupkim udekorowane ziarnami granatu lub jako dip do maczania warzyw/paluszków chlebowych.



Przekąski Sylwestrowe


zBLOGowani.pl



4 komentarze:

  1. danie jak najbardziej sylwestrowe !! Pychotka

    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i genialnie zrobione zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł na przekąskę! Zastąpiłabym tylko jasne pieczywo ciemnym i wyszłoby nawet zdrowo! :D Szczęścia i dużo smacznych przepisów w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. fiu fiu ale frykasy u Ciebie! ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger