Dziś zapraszam Was na szybki w wykonaniu i bardzo smaczny makaron z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów i cukinii.
Składniki na 2 duże porcje:
200 g makaronu tagliatelle
Pół średniej cukinii, jeśli jest młoda, to ze skórką
2 ząbki czosnku
100 g wędzonego łososia
6 dużych suszonych pomidorów
200 g serka mascarpone
Sól, pieprz, świeży koperek
Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Łososia i suszone pomidory kroimy w cienkie paski, czosnek drobno siekamy. Cukinię podsmażamy na maśle ok. 3 min, aby delikatnie zmiękła. Przekładamy na talerz. Na rozgrzaną patelnię wylewamy 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i podsmażamy krótko czosnek, uważając aby go nie przypalić Do czosnku dodajemy łososia, smażymy do zmiany koloru ryby na bardziej kremowy, dodajemy suszone pomidory. Smażymy chwilę wszystko razem i dodajemy mascarpone* i cukinię. Gdy ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy do połączenia składników.
*Do serka mascaropne możemy dodać 2-3 łyzki wody, w której gotujemy makaron. Sos, który powstanie będzie miał bardziej gładką konsystencję.
To danie świetnie smakuje również na zimno-można spakować je do pojemniczka, zabrać ze sobą do szkoły/pracy i cieszyć się pysznym i sycącym lunchem. Jest miłą alternatywą dla popularnych kanapek z serem i szynką, dlatego zgłaszam je do akcji "Zabierz ze sobą posiłek".
To danie świetnie smakuje również na zimno-można spakować je do pojemniczka, zabrać ze sobą do szkoły/pracy i cieszyć się pysznym i sycącym lunchem. Jest miłą alternatywą dla popularnych kanapek z serem i szynką, dlatego zgłaszam je do akcji "Zabierz ze sobą posiłek".
Witam kolejną fankę makaronów :) Ja też uwielbiam je za to, że wystarczy kilka dodatków i można stworzyć doskonałe danie. Dzięki za dołączenie do Światowego Dnia Makaronu.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń