Dziś chcę pokazać Wam przepis na krem z brokułowy. A nie jest to byle jaka zupa z brokuła, bo brokułom towarzyszą jarmuż, szpinak oraz gorgonzola. Dodatek tej ostatniej nadaje zupie niesamowitego charakteru, kremowej konsystencji i sprawia, że jest jeszcze bardziej pożywna. Jako podstawę kremu polecam bulion warzywny, koniecznie mało słony i lekko pikantny. Jeśli nie macie akurat pikantnego bulionu, dorzućcie do kremu kawałek pikantnej papryczki i nie żałujcie pieprzu :)
Składniki na 6-8 pocji:
400 g różyczek brokuła (mogą być mrożone)60 jarmużu
40 g szpinaku
70 g gorgonzoli
2 małe ząbki czosnku
2 litry bulionu
płaska łyżka gałki muszkatołowej
pieprz, ewentualnie sól do smaku
Brokuły wkładamy do garnka, zalewamy chłodną wodą i stawiamy na gazie. Czekamy do momentu, aż woda zacznie wrzeć i oddcedzamy brokuła. Wlewamy nową wodę i powtarzamy wszystkie czynności znów odcedzając brokuła, gdy woda zacznie wrzeć. Za trzecim razem zalewamy brokuły wrzącym bulionem. Dodajemy szpinak, jarmuż, czosnek i gotujemy przez ok 5 min (brokuły powinny być al dente). Po tym czasie dorzucamy gorgonzolę i wszystko razem blendujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową i sporą ilością pieprzu. Zupa powinna być dosyć słona dzięki obecnosci sera, więc dodatkowa sól może już nie być potrzebna.
Podajemy na gorąco, z dodatkiem jajka w koszulce (np. z tego przepisu) i świeżego, chrupiącego pieczywa.
Ależ to apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, niektórych zielony kolor zniechęca ;)
UsuńSmakowicie <3
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńKocham krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńTo fajnie ;) Ja też lubię.
UsuńJarmuż, szpinak, brokuły - samo zdrowie! a do tego jak pięknie podany i to jajko - pyszności!
OdpowiedzUsuńJajo całkiem dobrze się komponuje smakowo, a przy okazji syci. No i jest zdrowe! :)
UsuńBardzo zdrowo i pysznie :) i to jajeczko tak kusząco rozlane...mniam!
OdpowiedzUsuńA ten bulion to ma być z kostki? ;/
OdpowiedzUsuńNigdzie na tym blogu nie piszę o bulionie z kostki... Każdy używa takiego, jaki lubi, ale ja tego w kostkach nigdy i nigdzie nie polecałam. Dodałam w przepisie link do przepisu na bulion warzywny (wystarczy kliknąć na słowie "bulion"). Na blogu znajdziesz również przepis na bulion drobiowo-warzywny.
UsuńPozdrawiam.