Przy okazji zamieszczam przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu jajka faszerowane, które właśnie zrobiłam razem z Siostrą na świąteczny stół. Wybaczcie, że tylko jedno zdjęcie, ale w ferworze przygotowywania domu na przybycie gości nie było czasu na pstrykanie ;)
Jajka faszerowane awokado:
6 jaj ugotowanych na twardo1 dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
2 łyżki kremowego serka naturalnego
sok z połowy limonki
szczypiorek
sól, pieprz, papryka ostra
Jajka przekrawamy na pół, usuwamy z nich żółtko i część białka tworząc łódeczki. Wycięte białka i żółtka wkładamy do większego naczynia. Dodajemy miąższ awokado, rozgnieciony czosnek, serek i majonez i ugniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masę mieszamy i faszerujemy nią wydrążone jajka.
Jajka faszerowane łososiem:
6 jaj ugotowanych na twardo100 g łososia wędzonego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki kremowego serka naturalnego
świeży koperek
sól, pieprz, papryka ostra
Jajka przekrawamy na pół, usuwamy z nich żółtko i część białka tworząc łódeczki. Wycięte białka i żółtka wkładamy do większego naczynia. Dodajemy drobno pokrojonego łososia, serek, jogurt i ugniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masę mieszamy i faszerujemy nią wydrążone jajka.
obie wersje nadzienia są pyszne!
OdpowiedzUsuńżyczę radosnego świętowania Wielkanocy!
Wyglądają smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi jajkami, ale twoje wyglądają niezwykle apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń