grudnia 09, 2014

Zielony koktajl

Zielone koktajle od jakiegoś czasu robią furrorę-sycą, oczyszczają, zaspokajają ochotę na słodkości, a przy tym są prawdziwą bombą witaminową. Oprócz witamin dostarczają nam również sporą dawkę błonnika, chlorofilu, mikro i makoelementów :)
Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy, a wybór mamy ogromny. Ważne, aby taki napój zawierał ok 40% zielonych warzyw liściastych (np szpinak, jarmuż, natka pietruszki) i 60% owoców. Dzięki takim proporcjom zielenina jest prawie niewyczuwalna, delektujemy się smakiem owoców. Ja do takiego koktajlu dodaję również zieloną herbatę, która nie tylko wzbogaca smak napoju, ale działa oczyszczająco, przyspiesza przemianę materii i wspomaga układ krążenia. Nic tylko pić...Na zdrowie! :)





Składniki na 4 porcje:

300 ml mocnego naparu zielonej herbaty z aloesem CLIPPER (od DeCare)
Duża garść liści szpinaku
Pół pęczka natki pietruszki
Pół dojrzałego, słodkiego mango
1 pomarańcza
1 jabłko
Sok z połowy cytryny

Przygotowujemy napar z zielonej herbaty-1 torebka na kubek (300ml) gorącej wody. Parzymy 3 minuty i wyciągamy torebkę. Herbatę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Szpinak i natkę myjemy i odsączamy. Owoce myjemy i obieramy. Pomarańczę dzielimy na części, jabłko kroimy na świartki i wykrawamy gniazda nasienne, z mango wykrawamy pestkę i kroimy owoc na mniejsze cząstki, Wszystkie składniki (łącznie z herbatą) umieszczamy w misie blendera. Możemy też dodac kilka kostek lodu. Blendujemy kilka minut, aż powstanie gładki koktajl. Przelewamy do szklanek i dekorujemy.



4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie. :) Aż chciałoby się wypić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci, że jestem maniaczką koktajli (pisząc ten komentarz piję: kaki/mleko sojowe/białko konopne/syrop z agawy), ale nigdy nie próbowałam zrobić go z zieloną herbatą (być może, bo już raz sparzyłam się na tym eksperymencie...). Sama nie wiem, skoro tak zachwalasz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm, u mnie koktajle zazwyczaj są ze słodkich owoców, nigdy nie próbowałam z pietruszką czy szpinakiem. Pomysł z herbatą również ciekawy, chyba muszę nadrobić zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie bomba uwielbiam takie połączenia warzyw z owocami.Mogłabym cały dzień przyrządzać takie cuda koktajlowe:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger