września 30, 2014

Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami

Jesień. Wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Coraz częściej sięgam po ciepły kocyk i kubek rozgrzewającej herbaty. A co do herbaty? Polecam aromatyczną, pachnącą cynamonem szarlotkę na półkruchym cieście. Pyszna solo, a jeszcze lepsza na ciepło w towarzystwie lodów waniliowych.



Ciasto:
500g mąki
1 kostka masła
3/4szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu z wanilii/cukier z prawdziwą wanilią
bulka tarta

Jabłka:
1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówka)
½ szklanki brązowego cukru
Czubata łyżeczka cynamonu




Jabłka obieramy, usuwamy gniadza nasienne i kroimy w kostkę. Umieszczamyw garnku wraz z brązowym cukrem i cynamonem i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się lekko miękkie, a sok, który puszczą, wraz z cukrem i cynamonem stworzą gęsty, brązowy syrop. Odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie wyrabiamy ciasto.
Mąke z proszkiem do pieczenia drobno siekamy z masłem i cukrem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę, ekstrakt z wanilii i wodę. Zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na kilka minut do zamrażarki, a w tym czasie pozostałym ciastem wykładamy spód i ścianki natłuszczonej formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy niewielka ilością bułki tartej. Następnie układamy na nim ostudzone jabłka . Resztę cista wyjmujemy z zamrażarki, urywamy niewielkie kawałki i kładziemy na jabłkach, aby utworzyły kruszonkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (świetnie sprawdzi się tu trzcinowy cukier puder).





Przepis dodaję do akcji Jabłka z cynamonem 2014

Jabłko z cynamonem 2014



4 komentarze:

  1. Smakowita, szarlotka jedno z moich ulubionych ciast ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, szarlotkę na ciepło z lodami po prostu kocham! <3 A jabłka, jak i samo ciasto robię bardzo podobnie do Ciebie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger