Jesień w pełni. Nadeszły długie, zimne i deszczowe wieczory, które najlepiej spędza się pod kocem w towarzystwie dobrej książki, ciepłej herbaty i mruczącego kota. I choć staram się spędzać jesień aktywnie - na siłowni lub w fitness klubie - to czasem moje lenistwo bierze górę i po pracy po prostu zawijam się w ciepły kokon, oglądam seriale i popijam herbatę z dodatkiem wiśniówki. Do takiej herbatki najchętniej zjadłoby się coś słodkiego i poprawiającego humor. Dobrze by było, gdyby taki smakołyk nie zrujnował przy okazji efektów wypracowanych na siłowni...ale czy to możliwe? Możliwe :) Polecam wam aromatyczne śliwkowe crumble z dużą ilością owców i chrupiącą owsiano-ziarenkową kruszonką.
Składniki na 4 kokilki:
8-10 dużych dojrzałych śliwek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki startego świeżego imbiru
6 łyżek płatków owsianych lub mieszanych
2 łyżki wiórków kokosowych
2 czubate łyżki mieszanki "Cynamonowy Raj" od Ziarenkowo
1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zimnego masła
szczypta soli
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich świeży, tarty imbir i cynamon i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki, wiórki kokosowe, mieszankę ziarenek, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i ucieramy w dłoniach, aby powstała kruszonka. Do lekko natłuszczonych kokilek wkładmy solidną porcję śliwek, a na to kruszonkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Podajemy na ciepło.
Deser inspirowany przepisem Weroniki z Lekko jak hel
Jak smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńpyszne crumble, śliwki bardzo tu pasują;)
OdpowiedzUsuńmmmm rozgrzewające i smakowite :)
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale ja crumble uwielbiam! Z jogurtem albo lodami mmm <3
OdpowiedzUsuńPyszne i rozgrzewające :) mniam!
OdpowiedzUsuńmyślałam dziś o bardzo podobnym crumble ;) pomysł z imbirem jest super
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam crumble, mogłabym je jeść codziennie z innymi owocami :) A Twoje jest takie typowo jesienne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble, ze śliwkami szczególnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny jesienny deser :) Wszyscy moi goście byli nim zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń