października 18, 2015

Jesienne crumble ze śliwkami i imbirem

Jesień w pełni. Nadeszły długie, zimne i deszczowe wieczory, które najlepiej spędza się pod kocem w towarzystwie dobrej książki, ciepłej herbaty i mruczącego kota. I choć staram się spędzać jesień aktywnie - na siłowni lub w fitness klubie - to czasem moje lenistwo bierze górę i po pracy po prostu zawijam się w ciepły kokon, oglądam seriale i popijam herbatę z dodatkiem wiśniówki. Do takiej herbatki najchętniej zjadłoby się coś słodkiego i poprawiającego humor. Dobrze by było, gdyby taki smakołyk nie zrujnował przy okazji efektów wypracowanych na siłowni...ale czy to możliwe? Możliwe :) Polecam wam aromatyczne śliwkowe crumble z dużą ilością owców i chrupiącą owsiano-ziarenkową kruszonką. 

Składniki na 4 kokilki:


8-10 dużych dojrzałych śliwek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki startego świeżego imbiru
6 łyżek płatków owsianych lub mieszanych 
2 łyżki wiórków kokosowych
2 czubate łyżki mieszanki "Cynamonowy Raj" od Ziarenkowo
1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zimnego masła
szczypta soli

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich świeży, tarty imbir i cynamon i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki, wiórki kokosowe, mieszankę ziarenek, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i ucieramy w dłoniach, aby powstała kruszonka. Do lekko natłuszczonych kokilek wkładmy solidną porcję śliwek, a na to kruszonkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Podajemy na ciepło. 

Deser inspirowany przepisem Weroniki z Lekko jak hel

Jesienne słodkości!

9 komentarzy:

  1. pyszne crumble, śliwki bardzo tu pasują;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co, ale ja crumble uwielbiam! Z jogurtem albo lodami mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i rozgrzewające :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. myślałam dziś o bardzo podobnym crumble ;) pomysł z imbirem jest super

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm uwielbiam crumble, mogłabym je jeść codziennie z innymi owocami :) A Twoje jest takie typowo jesienne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam crumble, ze śliwkami szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Współlokatorka Kasi2 listopada 2015 18:36

    Pyszny jesienny deser :) Wszyscy moi goście byli nim zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger