Pzepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, a podsunęła mi go moja Siostra, która wypieka te bułeczki co weekend.
Składniki na 6 średnich bułek:
Pół szklanki płatków owsianych górskich1 łyżka miodu
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1 Szklanka gorącej wody
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia.
15 g drożdży
3 łyżki letniej wody
3-4 łyżki siemienia lnianego
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 roztrzepane jajko z łyżką mleka+płatki owsiane górskie do posypania
Dożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5 minut. W tym czasie siemię lniane mielimy (ja robię to w blenderze). Do miski z zalanymi płatkami dodajemy zmielone siemię, rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki i wyrabiamy aż powstanie miękkie, elastyczne, lekko kleiste ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą sciereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (ok 20-30 min).
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę, klepiemy dłonią, aby je odgazować i dzielimy na 6 części. Formujemy bułeczki, ktróe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na 30 minut, aby wyrosły i się napuszyły. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posupujemy płatkami owsianymi. Pieczemy w 200st przez ok 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy na kratce.
Znam, piekłam milion razy!:) Jedne z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńJa też na pewno zrobię jeszcze nie raz :)
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńO tak! :)
UsuńBardzo eleganckie, a jak na pierwszy raz - idealne! ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńto było pyszne śniadanie! dodaję płatki do chleba, dzięki czemu dłużej jest świeży. Spróbuję chętnie też do bułeczek.
OdpowiedzUsuńBułeczki jak marzenie! :)
OdpowiedzUsuń