niedziela, 16 listopada 2014

Czarny makaron z krewetkami

Makarony uwielbiam przede wszystkim za to, że bardzo szybko możemy z nich stworzyć pyszne dania na każdą okazję.
Dziś chcialabym Wam zaprezentować bardzo eleganckie danie, które przyrządza się w mniej niż 15 minut (jeśli wcześniej rozmrozicie krewetki). Idealnie nadaje się na romantyczną kolację, rodzinny obiad czy spotkanie w gronie znajomych.  Do jego wykonania można oczywiscie użyć normalnego makaronu, jednak polecam czarny, który pięknie kontrastuje z jasnym sosem i różowymi krewetkami.



Składniki na porcje dla 2 osób:

200 g makaronu barwionego atramentem kałamarnicy
200 g krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone, już obrane)
Pół papryczki peperoni (u mnie kawałek czerwonej i kawałek żółtej)
2 ząbki czosnku
6-8 łyżek śmietany 30%
2 łyżki masła
Garść siekanej natki pietruszki
Skórka otarta z połowy cytryny
Sól morska, świeżo mielony pieprz

Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. 
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miedzyczasie na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, następnie wrzucamy czosnek i papryczki i chwilę smażymy, aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy krewetki (zostawiamy na nich ogonki) i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty często mieszajac, do połączenia smaków. Mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy na talerze. Tuż przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny.



2 komentarze:

  1. Pyszne danie i pięknie się prezentujące! :) A takiego czarnego makaronu jeszcze nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. wizualnie prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.