maja 17, 2015

Sałatka ze szparagami, jajkiem i ziarenkami

Trwa sezon na szparagi :) Na blogach kulinarnych pojawia się mnóstwo inspiracji na coraz to bardziej wymyślne dania ze szparagami w roli głównej...I dobrze! Bo szparagi są nie tylko eleganckie, ale i zdrowe. W dodatku niskokaloryczne. Uwielbiam je za ich chrupkość i delikatny smak, a przede wszystkim za łatwość przygotowania. I za piękny wygląd :) Korzystajmy więc jak najwięcej, bo sezon szparagowy trwa krótko.
Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :)


Składniki na 2 porcje:

2 garści mieszanki sałat
Pęczek rzodkiewki
Pół czerwonej cebuli
12 zielonych szparagów
2 jajka
Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od Ziarenkowo
Świeży szczypiorek
Sól, pieprz

Dressing:
2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki płynnego miodu
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wszystkie składniki dressingu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby smaki się połaczyły. Szparagi myjemy, obcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze przez 3-5 minut.
Kawałek folii spożywczej nakładamy na kokilkę lub filiżankę, smarujemy ją małą ilością oliwy i wbijamy jajko. Zbieramy brzegi folii tak, aby utworzyła sakiewkę z jajkiem w środku (we wnętrzu nie może zostać powietrze) i zawijamy ciasno tuż nad jajkiem, Wiążemy na pęk. To samo robimy z drugim jajkiem. Obie "sakiewki" wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 3-4 minuty, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne,
Na talerze wykładamy sałatę, pokrojone w plasterki rzodkiewki oraz półplasterki cebuli. Na sałacie układamy po 6 ugotowanych na parze szparagów, a na szparagach bardzo delikatnie układamy wyjęte z folii podgotowane jajka, które przyprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Całosć posypujemy dość obficie mieszanką Ziarenek (uwaga, ostre! :) ). Podajemy z dressingiem musztardowo-miodowym i ze świeżym pieczywem.

Szparagowe<3Love



10 komentarzy:

  1. Idealny przepis na mojego bloga śniadaniowego sniadanieubasi.blogspot.com
    Pysznie i szparagowo - to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna, a jajko w koszulce wyszło Ci perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Szczerze mówiąc robiłam to jajo pierwszy raz w życiu :D

      Usuń
    2. Piękne! Masz talent :)

      Usuń
  3. Jajko w koszulce jak malowane! Pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak zdrowo, lekko i pysznie! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. klasyka w najlepszym wydaniu! szparagi i jajko - pyszne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. tylko takimi sałatkami bym się teraz zajadała :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger