sobota, 10 października 2015

Pieczone gruszki z kozim serem i figami

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Nie trzeba wielu wyszukanych składników, aby otrzymać danie urzekające smakiem. Tak było z pieczonymi gruszkami. Pierwszy raz jadłam je na imprezie u przyjaciół-znajoma zapiekła gruszki nafaszerowane kremowym serkiem i zawinięte w szynkę szwarcwaldzką. Ot, trzy składniki, a zrobiły furrorę :) Od razu wiedziałam, że powtórzę ten przepis w domu.
A że lubię sobie poeksperymentować, dodałam coś od siebie. I tak powstała niebanalna, bardzo elegancka przystawka. Robi się szybko, urzeka ciekawym smakiem i niebanalnym wyglądem. Polecam, póki trwa sezon na pyszne gruszki i słodkie figi.

Porcja dla 4 osób:

4 słodkie i miękkie gruszki
150 g kremowego serka koziego
8 plastrów szynki parmeńskie lub zamiennika
4 dojrzałe figi
3-4 łyżki oliwy
ząbek czosnku
sos balsamiczny ( 2 łyżki miodu, 3-4 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy-wszystko dokładnie wymieszać)

Gruszki myjemy i przekrajamy na pół (można je też obrać, ja tego nie robię). Z każdej połówki za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne i wydrążamy w tym miejscu dziurkę. Czosnek obieramy, trzemy na drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. Smarujemy nią każdą połówkę gruszki na przekroju. Do wydrążonych dziurek nakładamy po łyżce serka. Każda połówkę zawijamy w plaster szynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut. W międzyczasie kroimy figi w plasterki. Na upieczonych gruszkach układamy plasterki figi, obok podajemy sos balsamiczny. Serwujemy póki ciepłe :)

Francja od kuchni - konkurs!


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gruszki i kozi ser to para idealna <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem takiego samego zdania. Ale figi i kozi ser to też super para ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Polecam, zwłaszcza fanom niezbyt słodkich deserów ;)

      Usuń
  4. Fajowy deser! ulubione owoce i kozi ser...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię takie słodko-słone połączenia :)

      Usuń
  5. pyszne gruszki, nie tylko smakowo kuszą, ale i samym wyglądem zachwycają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest proste w wykonaniu a wygląda jak wykwintne danie z jakiejś kilku gwiazdkowej restauracji!
    Gruszki bardzo lubię! zapamiętuje przepis!
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie proste a już po zdjęciach widać, że musi być smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.