czwartek, 21 maja 2015

Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina

Moje ulubione dania to te, które są smaczne, zdrowe a do tego szybkie w wykonaniu. Jasne, czasem, gdy zdarzy mi się wolny weekend, lubię sobie posiedzieć dłużej w kuchni. Jednak na codzień nie mam zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków i muszę się wyrobić w 30-40 minut.
Na szczęście przy dobrej organizacji pracy można nawet w krótkim czasie wyczarować coś pysznego a jednocześnie eleganckiego, np. placuszki z kuskusu. Jest to mój kolejny eksperyment, w 100% udany. Placuszki są bardzo aromatyczne, lekko pikantne. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Z kremowym serkiem Apetina i wędzonym łosoiem dają połączenie idealne. I ładnie się prezentują :)
Do zjedzenia na codzień lub od święta. Do poczęstowania gości i na romantyczną kolację. 30 minut i gotowe :)



Składniki na ok 12 placuszków:

100 g kuskusu razowego
50 g serka typu śródziemnomorskiego Apetina light  z bazylią i oregano
1 mała czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej
garść świeżego koperku
garść świeżego szczypiorku
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Do podania:
kremowy serek Apetina o smaku naturalnym
łosoś wędzony
koperek

Kuskus prażymy na suchej patelni przez ok 3 minuty do zarumienienia, nastęnie przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (tylko tyle, aby woda przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy go na sitku. Doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami papryki słodkiej i jedną płaską łyżeczką papryki ostrej, dodajemy wszystkie pokrojone i posiekane składniki, jajka oraz skrobię. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię nakładamy łyżką małe porcje masy, formujemy placuszki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Najlepiej samkują lekko przyrumienione. Podajemy na ciepło, udekorowane kremowym serkiem Apetina, wędzonym łososiem i koperkiem. Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną"

30 minut z Apetiną



12 komentarzy:

  1. kuskus z łososiem to pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robíłam placuszków z kuskusu a wyglądają pysznie :) dodatek ulubionego łososia dodatkowo mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo kuskus zaskakująco dobrze sprawdza się w tej postaci :)

      Usuń
  3. Takie proste, a zarazem efektowne - rewelacja! Uwielbiam łososia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rownież uwielbiam łososia... i proste przepisy ;)

      Usuń
  4. o proszę! jakie fajne placuszki :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łaaał! Muszą być rewelacyjne! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfekcyjne, po prostu idealne małe danie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być przepyszne. Lubię łączyć łososia z plackami ziemniaczanymi, ale o kuskusie nie pomyślałam *.*

    hairoutine.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne! Prezentacja pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. placuszki apetycznie wyglądają, na lekką kolację idealne! Ale bardzo zaciekawił mnie kuskus razowy - muszę się rozejrzeć w sklepie.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.