niedziela, 5 kwietnia 2015

Wielkanocne życzenia i jajka faszerowane

Wszystkim czytelnikom chciałabym życzyć zdrowych, pogodnych i smakowitych Świąt Wielkanocnych oraz bogatego zajączka i mokrego dyngusa :)
Przy okazji zamieszczam przepis na pyszne i szybkie w wykonaniu jajka faszerowane, które właśnie zrobiłam razem z Siostrą na świąteczny stół. Wybaczcie, że tylko jedno zdjęcie, ale w ferworze przygotowywania domu na przybycie gości nie było czasu na pstrykanie ;)


Jajka faszerowane awokado:

6 jaj ugotowanych na twardo
1 dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
2 łyżki kremowego serka naturalnego
sok z połowy limonki
szczypiorek
sól, pieprz, papryka ostra

Jajka przekrawamy na pół, usuwamy z nich żółtko i część białka tworząc łódeczki. Wycięte białka i żółtka wkładamy do większego naczynia. Dodajemy miąższ awokado, rozgnieciony czosnek, serek i majonez i ugniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Dodajemy posiekany szczypiorek, sok z limonki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masę mieszamy i faszerujemy nią wydrążone jajka.

Jajka faszerowane łososiem:

6 jaj ugotowanych na twardo
100 g łososia wędzonego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki kremowego serka naturalnego
świeży koperek
sól, pieprz, papryka ostra

Jajka przekrawamy na pół, usuwamy z nich żółtko i część białka tworząc łódeczki. Wycięte białka i żółtka wkładamy do większego naczynia. Dodajemy drobno pokrojonego łososia, serek, jogurt i ugniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Masę mieszamy i faszerujemy nią wydrążone jajka.

Wielkanocne Smaki - edycja V

Niedocenione Jajko





5 komentarzy:

  1. obie wersje nadzienia są pyszne!
    życzę radosnego świętowania Wielkanocy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie. :)

    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za takimi jajkami, ale twoje wyglądają niezwykle apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią.